Guus Tangelder Bigband
Gastsolisten: Ack van Rooyen trompet/bügel
Monic Kersten vocals
Zondag 12 februari,zaal open 14.30 uur, concert 15.00 uur
Entree 12.00 euro

Het is een bijzondere eer een concert te geven met de prominente en internationaal gewaardeerde Nederlandse trompettist Ack van Rooyen. Diverse musici uit de GTBB raakten door Ack geïnspireerd en hebben les van hem gehad. Speciaal voor hem gearrangeerde composities worden door de Guus Tangelder Bigband uitgevoerd. Ack van Rooyen werd geboren op Nieuwjaarsdag van 1930. In 1946 reist hij met zijn broer Jerry af naar Indonesie waar zij voor het eerst in hun leven intensief in aanraking komen met de muziekstijl die hun leven zou beheersen; Be-Bop. In 1949 studeerde Ack van Rooyen "Cum Laude" af aan het conservatorium van Den Haag. Later dat jaar brengen de broers en pianist/trompettist Rob Pronk een bezoek aan New-York waar ze de grote jazz helden op 52nd Street beluisterden. Terug in Nederland vormen de Van Rooyen's een jazzband met o.a. pianist Rob Madna, genaamd 'Boptet', opgericht door Rob Pronk. Vanaf deze tijd is Ack van Rooyen zeer veelzijdig bezig; niet alleen tourt hij door Europa met zijn jazzband, hij maakte tevens deel uit van Het Gelders Orkest(tot 1952) en werkte als studiomusicus bij Radio Hilversum. Ack van Rooyen maakte o.m. deel uit van; Aimé Barelli Orchestra (Parijs), Peter Herpolzheimer Big Band, WDR Big Band, Dutch Jazz Orchestra, Metropole Orchestra, Sender-Freies Berlin Bigband, Süd-Deutscher Rundfunk Orchestra, Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra en de Clarke-Boland Bigband. Hij speelde met talloze grootheden waaronder: Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans, Kenny Clarke, Nils Henning Orsted Petersen.

Vocaliste Monic Kersten studeerde in 1998 af aan het conservatorium in Arnhem. Eind jaren negentig zong ze ook al met de GTBB in het toenmalige Luxor Theater deel uitmakend van het backing vocals trio Three Times a Lady. In 2003 nam ze haar CD “ Land of Dreams “ op waar ook enkele eigen composities op staan. Vanaf die tijd zingt Monic in allerlei jazz- en popformaties. Daarnaast geeft ze les op Cultureel Centrum De Lindenberg in Nijmegen en heeft ze als gastdocent gewerkt op ArtEZ.

De Guus Tangelder Bigband bestaat uit:
Saxofoon/klarinet/dwarsfluit: Gerlo Hesselink, Guus Janssen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem.
Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Pieter Loyen.
Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Hans de Kleijn.
Piano Hans Kwakkernaat, contrabas Henk Haverhoek en drums Pieter Bast.

Huldigingsconcert Guus Tangelder Bigband
De PuBi’s: winnaars Prinses Christina Jazzconcours
Gastsolisten Ronald Snijders dwarsfluit en Martin Gort percussie.
Zondag 15 januari aanvang concert 15.00 uur
Voorprogramma 14.30 uur Première Documentaire filmer Bas Krijgsman
Entree 12.00 euro, reserveren www.luxorlive.nl

Sinds jaar en dag de vervult Guus Tangelder de rol van inspirator, mentor en coach voor jong Arnhems talent. Tot groot genoegen en waardering hebben ze de hoogste prijzen behaald op het onlangs gehouden prestigieuze prinses Christina Jazzconcours. Hare Koninklijke Hoogheid prinses Christina overhandigde de prijs: Een CD opname in de studio’s van het Amsterdamse conservatorium! Wethouder van Amsterdam beloonde de PuBi’s ook nog eens met de Publieksprijs. De 15-jarige saxofonist Tadjiro Velzel ontving met zijn ensemble ook een 1ste prijs. Hij mag een opname maken met het Metropole Orkest. Zangeres Florieke de Geus ontving de aanmoedigingsprijs. De Guus Tangelder Bigband is trots op de PuBi’s en wil dit graag tot uiting brengen tijdens een huldigingsconcert in Luxor Live waarbij wethouder Ine van Burgsteden namens de gemeente Arnhem aanwezig zal zijn. De PuBi’s spelen enkele stukken uit het concoursprogramma en Tadjiro Velzel en Florieke de Geus worden begeleid door de Guus Tangelder Bigband. Ensembles van Florieke en Tadjiro spelen eveneens delen uit het Prinses Christina programma. De Publieksprijs van de Gemeente Amsterdam is een masterclass van een bekend jazzmusicus. De keuze van de PuBi’s is gevallen op de Surinaamse fluitist Ronald Snijders. Een musicus die de jonge Arnhemse talenten al jaren een warm hart toedraagt. Master Ronald zal hen ‘on-stage’ onder zijn hoede nemen. Ronald Snijders is tevens solist bij de GTBB in enkele eigen composities zoals o.a. Metro-Funk. Hij is de meester van de dwarsfluit en pleitbezorger van de wereldmuziek. In Paramaribo geboren als zoon van een musicus begon hij op zevenjarige leeftijd met dwarsfluit.. Een studie civiele techniek bracht hem in 1970 naar Nederland. Hij bleef naast zijn studie musiceren en won in 1973 de persprijs op het NOS Jazzconcours in Laren. Daarna speelde hij op festivals over de hele wereld. In zijn composities combineert hij duidelijk merkbaar de Surinaamse roots (o.s. Kaseko en Kawinamuziek) met invloeden uit de jazz- en funkmuziek. De lijst met cd’s onder zijn naam is indrukwekkend waaronder titels als Black Straight Music, Meet the World en Funky Flute.
Percussionist Martin Gort speelt al 25 jaar en heeft lessen gevolgd in Cuba en West-Afrika. Hij heeft meegewerkt aan meer dan 100 CD’s en weet als geen ander percussie een plaats te geven in diverse muziekstijlen. Zijn aanwezigheid geven de uitvoering van composities van Ronald Snijders een extra dimensie. De energieke percussietandem die hij vormt samen met drummer Pieter Bast staat garant voor veel latin-vuurwerk.
De Guus Tangelder bigband bestaat uit:
Saxofoon/dwarsfluit/klarinet : Gerlo Hesselink, Guus Jansen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem.
trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Pieter Loyen.
trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Angelo Verploegen en Hans de Kleijn.
Piano: Hans Kwakkernaat. contrabas: Henk Haverhoek, drums: Pieter Bast.

Voorafgaand aan dit concert om 14.30 uur
Premiére documentaire van Ellecomse filmer Bas Krijgsman in Luxor Live Arnhem
Deze documentaire belicht het muzikale concertseizoen 2015-2016 van Guus Tangelder en zijn jazzorkesten, middels concerten repetitie-impressies vanuit Musis Sacrum en Luxor Live (Arnhem) van:
• het jeugdig talent de JazzKids,
• het aanstormend talent van de PuBi’s,
• de ambitieuze amateursmusici van het Klarendal Jazzorkest,
• ArtEZ studenten in de ArTEZ New Band
• en de professionele Guus Tangelder BigBand met befaamde solisten zoals Bob Mintzer, Wolter Wierbos, Fay Claassen, Bart van Lier, Thijs van Leer, Vera Westera en Marc Scholten.
In korte interviews licht Guus Tangelder zijn visie op het belang van het bestaan van de verschillende orkesten toe. Niet alleen voor de Arnhemse en landelijke Jazzscene maar vooral voor de professionaliteit van de musici.

Guus Tangelder Bigband presents Arnhem zwingt!
featuring: Vocal Virus Project, Elke Jansen en Klarendal Jazz Orkest
Luxor Live Arnhem
Zondag 4 december 2016, aanvang 15.00 uur,
Tickets 12.00 euro

In de serie zondagmatinees van Luxor Live bundelt de Guus Tangelder Bigband ditmaal de krachten met vocale en instrumentale artiesten van Arnhemse bodem. Met zanggroep Vocal Virus Project en het Klarendal Jazz Orkest garanderen we een middagje regelrechte Arnhemse zwing!
Vocal Virus Project, een initiatief van het Arnhemse zangplatform Vocal Vibes, presenteert The Big Band Experience: vijftien fanatieke zangers en zangeressen uit de wijde omgeving van Arnhem, die zich gedurende tien weken hebben gestort op uitdagend meerstemmig bigband-repertoire. Muzikaal leidster Elke Jansen neemt ook een solo voor haar rekening, en als klap op de vuurpijl mag het publiek een nummer meezingen. Het Klarendal Jazz Orkest, voortgekomen uit de bigband van Het Domein van Kunst en Cultuur, treedt regelmatig op in Arnhemse hot spots als Goed Proeven en Café De Kroeg. Het muziekcollectief biedt een platform voor veel gastsolisten, waaronder conservatoriumstudenten en ander (aanstormend) talent. Net als de GTBB staat het Klarendal Jazz Orkest onder leiding van Guus Tangelder. Een bigbandduel mag natuurlijk niet ontbreken: in de suite ‘Dynamics’ van Jerry van Rooyen vliegen de vonken ervan af.
Arnhem zwingt! Zwing je mee?

De bezetting van de Guus Tangelder Bigband:
Saxofoon/klarinet: Gerlo Hesselink, Guus Janssen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem
Trombone: Ron Oligschläger, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Bart van Gorp.
Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Libbe Oosterman
Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

Guus Tangelder Bigband
Gastsolist: tenorsaxofonist Bob Sheppard.
Young Talent: Chris Muller piano/compositie
Support-Act: Jeugdjazzorkest De PuBi’s

Luxor Live Arnhem
Zondag 13 november 2016, aanvang 15.00 uur,
Tickets 12.00 euro

Na enkele jaren wederom een spannend weerzien met de beroemde Amerikaanse tenorsaxofonist Bob Sheppard. Deze topsaxofonist is niet alleen zeer geliefd bij het publiek maar geniet eveneens een groot aanzien onder collega musici. Bob Sheppard speelde met alle groten uit de pop- en jazzwereld: Herbie Hancock, Stevie Wonder, Steely Dan, Peter Erskin, Burt Bacharach, Mike Stern en Diana Reeves. Het belooft een spectaculair programma te worden met composities van Bob Sheppard en zijn collega pianist/componist Bill Cunliffe. Doorwrochte werken als Surface Tension en Gazelle worden afgewisseld met het latin getinte Havana en Monk’s Round Midnight.
Er zijn ook twee premiéres: ‘De Storm’ van de Arnhemse saxofonist Ewout Dercksen en ‘Time’s No Matter’ van de 17-jarige pianist Chris Muller. Chris is tevens solist in het stuk waarmee hij werd genomineerd voor de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble tijdens het nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw.

Als support-act treedt Jeugdjazzorkest De PuBi’s op met een special voor het Prinses Christina Concours op 27 november a.s. in het Amsterdamse Bimhuis! Samen met de talentvolle zangeres Florieke de Geus brengen zij een programma dat het Publiek in Luxor Live en later in Het Bimhuis zal verrassen.

De bezetting van de Guus Tangelder Bigband:
Saxofoon/klarinet: Gerlo Hesselink, Guus Janssen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem
Trombone: Ron Oligschläger, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Bart van Gorp.
Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Libbe Oosterman
Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

Guus Tangelder Bigband
featuring: Bert Joris trompet/composities
Luxor Live Arnhem
Zondag 23 oktober 2016, aanvang 15.00 uur, Tickets 12.00 euro

Na een eerdere kennismaking met Bert Joris tijdens een drietal concerten in oktober 2006 verheugen we ons op het weerzien met deze Vlaamse grootmeester. Als trompettist én componist. Zijn warme en lyrische sound en zijn doorwrochte maar altijd aansprekende composities op zijn eigen lijf geschreven maken hem geliefd bij een groot publiek. Als trompettist en componist maakte hij deel uit van het BRT Radio Jazz Orchestra, het Brussel Jazz Orkest, Village Vanguard Orchestra en de Thad Jones/Mel Lewis Bigband. Als solist speelde hij met collega’s over de hele wereld, Joe Lovano, Phillip Catherine, Charlie Mariano, Woody Shaw, Hank Jones, Lee Konitz en Jimmy Cobb en vele anderen. Hij bracht meerdere CD’s uit met het Brussels Jazzorkest; The Music of Bert Joris en het recente Signs and Signatures. Van beide CD’s staan werken op het programma van het concert met de Guus Tangelder bigband. In het bloedstollende For the Time Being is Vera Westera te horen in een innig duet met Bert Joris.
Bezetting Guus Tangelder Bigband
Vera Westera Vocals
Saxen: Gerlo Hesslink, Guus Janssen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem
Trombones: Ron Oligschläger, Arjen Reeser, Jan Peter van der Hoeven en Ronald Pes
Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerards
Piano: Hans Kwakkernaat, contrabas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

Bert Joris op YouTube.

Jazzfestival Brielle
17 september 21.00 uur
Guus Tangelder Bigband
Featuring Thijs van Leer dwarsfluit en Hammondorgel en Vera Westera vocals.

Aan de Guus Tangelder Bigband de eer om het JazzFestival Brielle 2016 af te sluiten onder meer met roemruchte composities uit de jaren ‘70. De tijd waarin de groep Focus met Thijs van Leer samen met Jan Akkerman en Pierre van der Linden de zalen plat speelden. Hits als Sylvia, House of the King, Round goes the Gossip en Hocus Pocus zijn speciaal door Bart Tarenskeen voor de GTBB gearrangeerd. De monumentale composities van Thijs van Leer bleken hiertoe uitermate geschikt en krijgen er een enorme meerwaarde door. De vette Hammondsound in combinatie met ‘de horns’ van de GTBB vormen een sensatie voor het oor. Daarnaast zal Thijs van Leer blijk geven van zijn groot improvisatievermogen zowel in Jazz-standards als Autmn Leaves maar ook in werken van Johan Sebastian Bach. Zijn interpretatie van MacArthurPark van Richard Harris met de GTBB vormt de apotheose van dit concert.
Ook is vocaliste Vera Westera als gast uitgenodigd. Ze zal de GTBB (en het publiek) tot grote hoogte drijven in composities van Ray Charles: Let the Good Times Roll, Hallelujah I love Him so en What Id’ Say. In contrast hiermee vertolkt ze op innemende wijze For the Time Being van Bert Joris en de fameuze compositie ‘Ballade for a Friend’ van Peter Herbolzheimer. De musici van de GTBB zullen tijdens dit BreBL-concert van zich laten horen in originele composities The Brain Train van trompettist Bert Lochs en The Scam van saxofonist Ewout Dercksen.

Guus Tangelder Bigband presenteert i.s.m. ArtEZ
‘The Voice of the Masters’
Luxor Live Arnhem
Zondag 17 april aanvang 15.00 uur Tickets 12.00 euro
Reserveren www.luxorlive.nl
Solisten: Jolande Geven vocals, Jilt Jansma trombone, Jasper le Clercq viool.
Plus: The ArtEZ New Band

Dit dubbelconcert begint met een performance van de ArtEZ New Band als begin van een tournee langs diverse podia. Het ensemble bestaat uit 11 jonge talentvolle blazers plus ritmesectie. Hierbij al vast een voorproefje: ArtEZ New Band. Na de pauze zijn prominente hoofvakdocenten van ArtEZ als solist te horen samen met de Guus Tangelder Bigband.
Jolande Geven vocals:
Sinds 1980 treedt Jolande Geven op met diverse bands en bigbands, waaronder Dr. Jazz & co, Rosie Dawn Jazz Kwintet, Hein de Jong Kwintet en Tamam. Jolande Geven heeft in 1991 haar diploma zang lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium behaald. Tijdens haar conservatoriumstudie kreeg zij les van Edwin Rutten, Greetje Kauffeld, Ge Titulaer en Annett Andriessen. Met Martin Fondse maakt zij in de periode 1995-1997 deel uit van het duo en later kwintet ‘Jerusalem Artichoke’, dat optreedt met gedichten op muziek. Het repertoire omvat gedichten van Claus, Campert, Ter Balkt, maar ook speciaal voor deze formatie geschreven gedichten.
Jilt Jansma trombone:
Jilt Jansma is sinds 1992 eerste trombonist van HGO. Hij heeft tegelijkertijd trombone Klassiek, trombone Jazz, tenor tuba èn schoolmuziek gestudeerd aan het conservatorium in Zwolle. Daarna heeft Jilt nog het Uitvoerend Musicus diploma klassiek behaald aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij docent George Wiegel. Hij heeft zijn trombonestudie in het buitenland vervolgd bij o.a. Michel Becquet (Parijs/Lyon), Joseph Alessi (New York) en Christian Lindberg (Stockholm). Van 1981 tot 1986 speelde Jilt mee in de Europese jeugd BigBand “Euro Jazz”. En vanaf 1984 was Jilt vast lid van de bekende radio-BigBand “the Skymasters”. Jilt heeft in die periode vele internationale Jazz artiesten begeleid, Clark Terry, Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Herbie Hancock, Monty Alexander, Georgie Fame, etc. Jilt speelde in het voorprogramma van de laatste Europese tournee van Frank Sinatra.
Jasper le Clerq viool:
Jasper le Clercq is een geluksvogel wiens leven bol staat van diverse muzikale activiteiten. Hij reist de wereld rond met Zapp4 en speelt met dichteres Tjitske Jansen op festivals en literaire bijeenkomsten. Met zijn eigen Jasper le Clercq Quartet maakt hij veelkleurige en verhalende muziek en met muziektheatergezelschap 'Ausdauer' onderzoekt hij de muziek van Stravinsky en Messiaen. Als componist is Jasper actief van opera tot strijkkwartet en van symfonie orkest tot blaaskwintet.
De bezetting van de Guus Tangelder Bigband:
Saxofoon/clarinet/dwarsfluit: Gerlo Hesselink, Guus Janssen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen.
Trombone: Ron Oligschläger, Jan Peter van der Hoeve, Ruud Steegers, Ronald Pes
Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts.
Piano: Marius van den Brink, Bas: Henk Haverhoek, Drums: Klaas van Donkersgoed.

Guus Tangelder Bigband
Luxor Live Arnhem.
Project: SaxGeweld(ig)
Featuring:
Marc Scholten, Bo van de Graaf, Rob Sijben, Peter Ennen.
Zondag 13 maart 15.00 uur, zaal open 14.30 uur, entree 12.00 euro

Bij SAXGEWELD(IG) treden vier toonaangevende saxofonisten uit het stedengebied Arnhem Nijmegen voor het voetlicht: als solist én als Kwartet gezamenlijk met de Guus Tangelder Bigband. Een scala aan stijlen kunt u verwachten van topmusici die verbonden zijn aan gerenommeerde orkesten I Compani, het SteamTeam, het Metropole Orkest, en theaterproducties van Endemol. Het belooft een muzikale Derby Arnhem-Nijmegen te worden: vrije improvisaties van de Nijmeegse saxofonist Bo van de Graaf naast doorleefde jazzsolo’s van Marc Scholten, de ‘Brecker Sound’ van Peter Ennen die aanleunt tegen de opzwepende ‘Cannonball Adderley stijl’ van de Arnhemse Rob Sijben. Bovendien zullen de heren zich laven aan de Suite ‘El Segno’ voor 4 saxen & jazzorkest van de hand van Arnhems componist en contrabassist Bart Tarenskeen. Een must, zeker voor saxliefhebbers!

Over de gastsolisten:
Marc Scholten is lead-altsaxofonist in het Metropoleorkest (opvolger van Piet Noordijk). www.marcscholten.com
Bo van de Graaf is de inspirator van vele muzikale projecten met name I Compani. www.bovandegraaf.nl
Rob Sijben studeerde aan het Arnhems conservatorium speelt in diverse professionele pop- en jazzorkesten en in Muziektheaterproducties www.saxofoonatelierarnhem.nl
Peter Ennen is de drijven kracht achter de Hard Bop formatie Het Steam Team. www.saxofoonschoolennen.nl

De Guus Tangelder Bigband bestaat uit 18 professionele musici en organiseert sinds de jaren tachtig maandelijks projectenconcerten op de belangrijke podia in Gelderland. De bezetting: Saxofoon/klarinet/dwarsfluit: Louis Gerrits, Guus Janssen , Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem. Trombone: Rene van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts. Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

Guus Tangelder Bigband Dubbelslagconcert
Project: SaxGeweld(ig)
Featuring:
Marc Scholten, Bo van de Graaf, Rob Sijben, Peter Ennen.
m.m.v. het Jazzorkest van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen
BreBL (Honigfabriek) Waalbandijk 14 E/F Nijmegen
Donderdag 10 maart 21.00 uur. zaal open 20.30 uur. entree 10.00 euro

Bij dit Dubbelslagconcert ontmoeten ‘jong talent’ en ‘gevestigde orde’ elkaar. Jong talent van het Stedelijk Gymnasium gaat, samen met twee Arnhemse saxofonisten Marc Scholten en Rob Sijben plus twee Nijmeegse blazers Bo van de Graaf en Peter Ennen, een spannende BreBl performance neerzetten. Het toeval wil dat de muzikanten van het SGN deze ochtend hun muzikale krachten mogen meten tijdens Orkestival in het Orkestgebouw in Amsterdam. Voor het Dubbelslagconcert staan speciale composities van zowel de ‘jonge’ als ‘minder jonge’ musici op het programma.
Over de gastsolisten:
Marc Scholten is lead-altsaxofonist in het Metropoleorkest (opvolger van Piet Noordijk). www.marcscholten.com
Bo van de Graaf is de inspirator van vele muzikale projecten met name I Compani. www.bovandegraaf.nl
Rob Sijben studeerde aan het Arnhems conservatorium speelt in diverse professionele orkesten. www.saxofoonatelierarnhem.nl
Peter Ennen is de drijven kracht achter de hardbob formatie Steam Team. www.saxofoonschoolennen.nl

De Guus Tangelder Bigband bestaat uit 18 professionele musici en organiseerd maandelijks projectenconcerten op de belangrijke podia in Gelderland waaronder Musis Sacrum, Luxor-Live, Kunsthuis Velp, 13, Agnietenhof Tiel, BreBl Nijmegen De bezetting: Saxofoon/Klarinet/dwarsfluit: Gerlo Hesselink, Guus Janssen , Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem. Trombone: Rene van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts. Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

Guus Tangelder Bigband in Luxor Live Arnhem.
zondag 14 februari , zaal open 14.30, aanvang 15.00 uur
Tickets 12.00 euro via www.luxorlive.nl of aan de kassa
Valentijns-concert met Muziekwens via de Smartphone.
Gastsolisten: Bart van Lier trombone, Ronald Douglas & Mystery Guest

De recentelijk gevierde 100ste geboortedag van Frank Sinatra én Valentijnsdag vormen de bouwstenen voor dit programma waarin een Mystery Guest samen met Ronald Douglas een ode zal brengen aan ‘The Voice’.
Meester-trombonist Bart van Lier zal in duet met Ronald Douglas zijn interpretatie geven van de Rodgers and Hart klassieker ‘My Funny Valentine’. Ook is hij solist in prachtige arrangementen van Memories of the Future, The Meaning of the Blues, All the Way en Come Rain or Come Shine. Ronald Douglas gaat terug in de tijd met ‘A Tribute to Sinatra’: Songs als I get a Kick out of You, Just Friends en My Way brengen u in sferen van het Great American Songbook.
Het beloofd een zeer gevarieerd programma te worden waaraan u zelf ook mag deelnemen! Tijdens dit Valentijnsconcert kunt u via uw smartphone een muzikale wens doen.(Indachtig een aanwezige geliefde) De eerste drie titels die we ontvangen worden gehonoreerd met een Instant-Compostitie die we ten overstaande van ‘uw geliefde’ zullen uitvoeren. Het betreffende telefoonnummer wordt in de pauze bekend gemaakt.

Nieuwjaarsconcert zondag 10 januari 2016
Luxor Live Guus Tangelder Bigband
featering Fay Claassen vocal
Zaal open 14.30 uur aanvang concert 15.00 uur
Tickets 12.00 euro

Voor dit feestelijke nieuwjaarsconcert heeft de GTBB een bijzondere zangeres uitgenodigd. Rita Reys vond haar de enige Nederlandse zangeres die het predicaat jazzzangeres verdient! Wereldwijd staat Fay Claassen bekend als één van de meest lyrische improviserende zangeressen. Gedurende haar 20 jarige loopbaan drukte zij altijd een sterk individueel stempel op haar professionele carrière.
Op haar eigen albums vergezelde beroemde gastsolisten haar. Fay ontving belangrijke internationale onderscheidingen en nam cds op met befaamde orkesten. Haar dubbelalbum ‘Two Portraits of Chet Baker’ bezorgde haar wereldwijd euforische recensies en daarnaast de eerste ‘Chet Baker Award’, een eerste plek in de ‘All About Jazz’ critics poll in New York, de ‘Choc’ van het Franse Jazz Magazine ‘Jazzman’ en de ‘Gouden Album Award’ in Nederland. Op Fay’s eigen naam staan tot nu toe zeven albums. Haar laatste CD ‘SING!’ nam zij op met de WDR Big Band gearrangeerd door conductor Michael Abene. Als gastsoliste is ze te horen op nog eens 15 CD’s. Met haar album ‘Red Hot & Blue’ werd zij verkozen op de Grammy pre-nominatie lijst voor ‘Beste Jazz Vocal Album’. Voor het ‘Shakespeare album’ ontving ze in Nederland de ‘Edison Award’.

De Guus Tangelder Bigband speelt composities van Bert Lochs, Oliver Nelson, Bob Mintzer en Bart Tarenskeen.
De bezetting:

Saxofoon/Klarinet/dwarsfluit: Gerlo Hesselink, Guus Jansen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem. Trombone: Rene van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

Nieuwjaarsconcert zaterdag 9 januari 2016
BreBL
Guus Tangelder Bigband
featering Fay Claassen vocal
Zaal open 20.30 uur aanvang concert 21.00 uur
Tickets 12.00 euro

Voor dit feestelijke nieuwjaarsconcert heeft de GTBB een bijzondere zangeres uitgenodigd. Rita Reys vond haar de enige Nederlandse zangeres die het predicaat jazzzangeres verdient! Wereldwijd staat Fay Claassen bekend als één van de meest lyrische improviserende zangeressen. Gedurende haar 20 jarige loopbaan drukte zij altijd een sterk individueel stempel op haar professionele carrière.
Op haar eigen albums vergezelde beroemde gastsolisten haar. Fay ontving belangrijke internationale onderscheidingen en nam cds op met befaamde orkesten. Haar dubbelalbum ‘Two Portraits of Chet Baker’ bezorgde haar wereldwijd euforische recensies en daarnaast de eerste ‘Chet Baker Award’, een eerste plek in de ‘All About Jazz’ critics poll in New York, de ‘Choc’ van het Franse Jazz Magazine ‘Jazzman’ en de ‘Gouden Album Award’ in Nederland. Op Fay’s eigen naam staan tot nu toe zeven albums. Haar laatste CD ‘SING!’ nam zij op met de WDR Big Band gearrangeerd door conductor Michael Abene. Als gastsoliste is ze te horen op nog eens 15 CD’s. Met haar album ‘Red Hot & Blue’ werd zij verkozen op de Grammy pre-nominatie lijst voor ‘Beste Jazz Vocal Album’. Voor het ‘Shakespeare album’ ontving ze in Nederland de ‘Edison Award’.

De Guus Tangelder Bigband speelt composities van Bert Lochs, Oliver Nelson, Bob Mintzer en Bart Tarenskeen.
De bezetting:

Saxofoon/Klarinet/dwarsfluit: Gerlo Hesselink, Guus Jansen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem. Trombone: Rene van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

EXTRA CONCERT!
Guus Tangelder Bigband in BreBL
Featering Bob Mintzer L.A.
Maandag 16 november 20.30 uur
Entree 12,50 euro

Saxofonist, componist en orkestleider Bob Mintzer onderbreekt zijn Yellowjackets Europetour voor een concert samen met de Guus Tangelder Bigband in BreBL Nijmegen. Menig saxofonist heeft kennis genomen van zijn composities en improvisatiemethodes, menig bigband heeft zich vastgebeten in zijn composities. Een unieke kans om de meester zelf aan het werk te zien en te horen! Op het programma staan werken van zijn recente CD Get Up! en van de eerder uitgebrachte CD For the Moment . De composities van Bob Mintzer worden over de hele wereld uitgevoerd. Ze onderscheiden zich door virtuoze ritmisch gelaagdheid en ‘Mintzeriaanse’ harmonisch wendingen. In zijn complexe werken worden bastrombonisten en baritonsaxofonisten niet ontzien! Bob Mintzer speelde met Deodato, maakte deel uit van de Buddy Rich Bigband en de Thad Jones Mel Lewis Bigband. In de begin jaren zeventig ontwikkelde hij zich als saxofonist in New York in goed gezelschap van collega’s Michel Brecker, Dave Liebman, John Abercrombie. Sinds 2008 woont hij in Los Angeles waar hij verbonden is aan de Universiteit van South California . Wereldwijd maken saxofonisten dankbaar gebruik van zijn methodes en improvisatietechnieken.
De bezetting van de Guus Tangelder Bigband:
Saxofoon/Klarinet/dwarsfluit: Gerlo Hesselink, Alex Jedig, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem.
Trombone: Rene van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes
Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts
Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

Guus Tangelder Bigband in Luxor Live
Featering Bob Mintzer L.A.
Zondag 15 november 15.00 uur, zaal open 14.30 uur
Entree 15 euro
Reserveren: www.luxorlive.nl

Een betere gastsolist had de GTBB zich niet kunnen wensen als opener voor de serie zondagmatinees in Luxor Live. Twintig jaar geleden was Bob Mintzer eveneens gastsolist tijdens een van de laatste concerten in de toenmalige zondagavondserie in het zogeheten Luxor Theater! Voor dit unieke concert in Nederland onderbreekt Bob Mintzer zijn Europe Tour met de Yellow Jackets. Op het programma staan composities van zijn recente CD Get Up! en van de eerder uitgebrachte CD For the Moment . De composities van Bob Mintzer worden over de hele wereld uitgevoerd. Ze onderscheiden zich vanwege de ritmische gelaagdheid en ‘Mintzeriaanse’ harmonische wendingen. In zijn complexe werken worden bastrombonisten en baritonsaxofonisten niet ontzien! Bob Mintzer speelde met Deodato, maakte deel uit van de Buddy Rich Bigband en de Thad Jones Mel Lewis Bigband. In de begin jaren zeventig ontwikkelde hij zich als saxofonist in New York in goed gezelschap van collega’s Michael Brecker, Dave Liebman, John Abercrombie. Sinds 2008 woont hij in Los Angeles waar hij verbonden is aan de Universiteit van South California . Wereldwijd maken saxofonisten dankbaar gebruik van zijn methodes en improvisatietechnieken.

De bezetting van de Guus Tangelder Bigband:
Saxofoon/Klarinet/dwarsfluit: Gerlo Hesselink, Alex Jedig, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem.
Trombone: Rene van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes
Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts
Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

Donderdag 15 oktober Musis, Jubileumzaal.
Laatste Concert Guus Tangelder Bigband
Aanvang 20.30 uur
Entree 10 euro, jongeren en studenten 5 euro
Kaarten aan de kassa of reserveren via Musis

Met dit concert sluit de Guus Tangelder Bigband een prachtige periode af van maandelijkse concerten in Grand Café de Derde van Mahler. Na 16 seizoenen, 150 concerten, 100 gastsolisten, 50 componisten, meer dan 200 musici en 50 jonge talenten komt er een einde aan een landelijk en internationaal gewaardeerd initiatief waarmee de Jazz in Arnhem in de jaren negentig op de kaart werd gezet. Nog eenmaal is de Guus Tangelder Bigband in volle omvang in Musis te beluisteren samen met een drietal gastsolisten, zangeres Ineke Vandoorn, trombonist Wolter Wierbos en saxofonist Frans Vermeerssen. Allen verbonden als hoofdvakdocent aan het ArtEZ conservatorium. Op het programma staan werken van o.a. Frans Vermeersen, Thelonious Monk, Duke Ellington en Bert Joris. In het voorprogramma kunt u luisteren naar de ArtEZ-New Band. Veertien internationale jonge honden laten van zich horen in composities van Charles Mingus, Oliver Nelson, Angelo Verploegen en Bart Tarenskeen. Na dit concert echter niet getreurd: met ingang van zondag 15 november hervat de GTBB de maandelijkse concerten in Luxor Live. Gastsolist is de Amerikaanse saxofonist Bob Mintzer. Aanvang 15.00 uur.

Guus Tangelder Bigband
Uitboulevard Luxor Live zondag 6 september 15.45-16.45 uur
Special Guest: Thijs van Leer, Hammond & dwarsfluit
Young Talent: Florieke de Geus vocal, Tadjiro Velzel altsaxofoon,
Gerrit van Balen gitaar en Joachim van Praagh basgitaar.

Ditmaal de opening van het nieuwe seizoen op een locatie waar de GTBB in de jaren negentig maandelijks concerten gaf: Luxor Live. Tijdens deze feestelijk opening van het culturele jaar biedt de GTBB niet alleen ruimte aan gevestigde namen maar krijgt ook jong Arnhems talent de gelegenheid van zich te laten horen. De internationaal bekende organist/fluitist/zanger Thijs van Leer behoeft nauwelijks introductie: samen met gitarist Jan Akkerman was hij de oprichter van de wereldberoemde groep Focus waarmee hits werden gescoord als Hokus Pokus, House of the King en Sylvia. Thijs van Leer heeft een brede muzikale horizon: na zijn conservatoriumstudie begon hij zijn muzikale carrière in groepen rondom Ramses Shaffy, componeerde een Rock Mis, speelde op het Montreux Jazzfestival en nam samen met de gebroeders Brecker in New York het album ‘Nice To Have Met You’ op. Samen met de Guus Tangelder Bigband zal hij tijdens de Uitboulevard in ‘volle omvang’ te horen zijn: als groovende Hammond-organist, als jazzy pianist, als sprankelende fluitist en scattende- en jodelende vocalist. Speciaal voor dit concert zijn arrangementen gemaakt van de Focus composities zoals Sylvia, House of the King en Hocus Pocus met de volle Sound van de Bigband. De Guus Tangelder Bigband heeft altijd oog en oor voor jong- en aankomend talent. Vier jonge Arnhemse talenten worden uitgedaagd om samen met de profs van de GTBB de muzikale strijd aan te gaan. Zangeres Florieke de Geus, saxofonist Tadjiro Velzel, gitarist Gerrit van Balen en basgitarist Joachim van Praag hebben eerder al opvallende prestaties geleverd ondermeer tijdens het Prinses Christina Concours in het Amsterdamse Bimhuis en als Super Kid in het programma van RTL TV.

De bezetting van de GTBB
saxofoon/fluit/klarinet:
Alex Jedig, Guus Jansen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Job Helmers.
trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes
trompet:Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts
piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek, drums: Pieter Bast.

Zomerfeest aan de IJssel. Locatie Veerstraat.
Zondag 16 augustus 12.30-15.00 uur
Guus Tangelder Bigband
Special Guests: Kim Hoorweg vocals
Thijs van Leer, Hammond & dwarsfluit
Young Talent: Tadjiro Velzel altsaxofoon

Voor het concert van de GTBB bij de zomerfeesten in Dieren is ‘last minute’ de zeer talentvolle 22 jarige zangeres Kim Hoorweg gecontracteerd. Jazzzangeres Kim Hoorweg staat met één voet in New York, maakt underground jazz met Erykah Badu-georienteerde grooves & hip-bop met een soul-touch. Trijntje Oosterhuis, Gino Vanelli, Candy Dulfer en Benjamin Herman werkten al eerder met deze jongedame. Ooit als 14-jarig meisje gespot door het Amerikaans platenlabel Verve, te zien geweest bij De Wereld Draait Door, opgetreden tijdens het North Sea Jazz Festival, bekende gast bij Radio 6, in de Heineken Music-hall gezongen met het Metropole Orkest en genomineerd voor een Edison. Momenteel broedt de zangeres op een nieuwe plaat met Raul Midon (USA)en een tour met gypsy-gitarist Robin Nolan (UK). Je zou bijna vergeten dat ze pas 22 jaar is. De internationaal bekende organist/fluitist/zanger Thijs van Leer behoeft nauwelijks introductie: samen met gitarist Jan Akkerman was hij de oprichter van de wereldberoemde groep Focus waarmee hits werden gescoord als Hokus Pokus, House of the King en Sylvia. Thijs van Leer heeft een brede muzikale horizon: na zijn conservatoriumstudie begon hij zijn muzikale carrière in groepen rondom Ramses Shaffy, componeerde een Rock Mis, speelde op het Montreux Jazzfestival en nam samen met de gebroeders Brecker in New York het album ‘Nice To Have Met You’ op. Samen met de Guus Tangelder Bigband zal hij tijdens het zomerfeest aan de IJssel in ‘volle omvang’ te horen zijn: als groovende Hammond-organist, als jazzy pianist, als sprankelende fluitist en scattende- en jodelende vocalist. Speciaal voor dit concert zijn arrangementen gemaakt van de Focus composities zoals Sylvia, House of the King en Hocus Pocus met de volle Sound van de Bigband. Daarnaast staan bekende jazzarrangementen op het programma afgewisseld door hits als MacArthur Park van Richard Harris. Het spreekt voor zich dat muzikale bagage van Thijs van Leer garant staat voor een concert boordevol muzikale verrassingen. De musici van de GTBB zullen het zeker niet nalaten de muzikale strijd met hem te gaan. De Guus Tangelder Bigband heeft altijd oog en oor voor jong- en aankomend talent. Tijdens de zomerfeesten worden vier jonge musici uitgedaagd zich samen met de profs van de GTBB te presenteren. De 13 jarige saxofonist Tadjiro Velzel heeft al opvallende prestaties geleverd ondermeer tijdens het Prinses Christina Concours in het Amsterdamse Bimhuis en als Super Kid in het programma van RTL TV.

De bezetting:
saxofoon/fluit/klarinet:
Gerlo Hesselink, Alex Jedig, Louis Gerrits, Robert Prinsen en Job Helmers.
trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes
trompet:Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts
piano: Marius van den Brink, bas: Henk Haverhoek, drums: Pieter Bast.

Concerten Guus Tangelder Bigband
Gastsolist: Kim Hoorweg, vocals.
Young Talent: Joël Bokma, trompet
Dinsdag 7 april, Musis Sacrum, Grand Café Mahler. 21.30 uur

De carrière van Kim Hoorweg begon in 2007. Als 14 jarige dochter van pianist Erwin Hoorweg debuteerde ze op het prestigieuze Amerikaans platenlabel Verve met de CD ‘Kim is Back’. Ze geeft succesvolle optredens op het North Sea Jazzfestival en is samen met Trijntje Oosterhuis solist bij het Metropoleorkest. In 2011 werkt ze in New York samen met de Houdini’s ter voorbereiding van een tournee met songs van Peggy Lee. Op het programma met de GTBB staan arrangementen van Ilja Reijngoud en Kim’s vader Erwin Hoorweg.
In de serie Young Talent dit keer trompettist Joël Botma. Als jongste telg uit een koperblazers-nest lijkt hij het beste van twee werelden te verenigen: een sublieme instrumentbeheersing en krachtige toon met de vanzelfsprekende timing tijdens zijn improvisaties. Hij speelde samen met zijn leermeester Angelo Verploegen en de ArtEZ Bigband op het North Sea Jazzfestival met ondermeer de composities 'Brads Feast' van Angelo Verploegen en 'Folklore' van Vincent Herring. Bij dit concert is de eer helemaal aan Joël Botma.

De Guus Tangelder Bigband brengt verder composities ten gehore van tenorsaxofonist Bob Sheppard, die bij de succesvolle concerten vorige maand niet aan bod kwamen. Daarnaast een verrassend arrangement van Duke Ellington’s Caravan.

De bezetting van de GTBB:
Saxofoons/fluit/klarinet: Gerlo Hesselink, Alex Jedig, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem
Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes
Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts
Piano: Marius van den Brink, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast.
Meer informatie:
www.mssa.nl
www.kimhoorweg.com


Concerten Guus Tangelder Bigband
Gastsolist tenorsaxofonist Bob Sheppard.
Young Talent: altsaxofonist Guus Janssen
Zondag 1 maart ‘De Kapel’, Zutphensestraatweg 1 Ellecom 15.00 uur
Entree 10 euro, reserveren wordt aanbevolen
Per email: guustangelder@chello.nl
Dinsdag 3 maart Musis Sacrum Grand Café Mahler. 21.30 uur

De beroemde Amerikaanse tenorsaxofonist Bob Sheppard is slechts voor een paar concerten in Nederland. De VPRO neemt maandag 2 maart zijn concert in Theater Junushoff in Wageningen live op. Een buitengewone kans dus om op zondagmiddag 1 maart of op dinsdag 3 maart Bob samen met de Guus Tangelder Bigband mee te kunnen maken in de intieme sfeer van De Kapel of dinsdag in de café ambiance van Grand-Café Mahler/Musis Sacrum. Het beloofd een spectaculair programma te worden met composities van Bob Sheppard en zijn collega’s. Swingende Bebop-thema’s worden afgewisseld met composities als Havana en de prachtige ballade Round Midnight van Thelonious Monk. Bob Sheppard speelde met de groten uit de Pop- en jazzwereld: Herbie Hancock, Stevie Wonder, Steely Dan, Peter Erskin, Burt Bacharach, Mike Stern en Diana Reeves. Tevens is in dit programma plaats ingeruimd voor Young Talent. Ditmaal zal de jonge altsaxofonist Guus Janssen de sterren van de hemel spelen.
Van de GTBB hoort u composities van Duke Ellington en Bert Joris.
De bezetting van de GTBB luidt:
Saxofoons: Alex Jedig. Guus Janssen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem
Trombones: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Karel van Lin.
Trompetten: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts
. Piano: Marius van den Brink, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast

Concert Guus Tangelder Bigband
in ‘De Kapel’, Zutphensestraatweg 1 Ellecom.
Zondag 1 maart 15.00 uur.
Zaal open om 14.30 uur
Gastsolist tenorsaxofonist Bob Sheppard.
Young Talent: altsaxofonist Guus Janssen
Entree 10 euro, reserveren wordt aanbevolen
Per email: guustangelder@chello.nl

Na afloop van het nieuwjaarsconcert van de GTBB in De Kapel riep het dolenthousiaste publiek om herhaling. Welnu zondag 1 maart is dat moment! De beroemde Amerikaanse tenorsaxofonist Bob Sheppard is slechts voor een paar concerten in Nederland. De VPRO neemt maandag 2 maart zijn concert in Theater Junushoff in Wageningen live op. Een buitengewone kans dus om op zondagmiddag 1 maart Bob samen met de Guus Tangelder Bigband mee te kunnen maken in de intieme sfeer van De Kapel. Het beloofd een spectaculair programma te worden met composities van Bob Sheppard en zijn collega’s. Swingende Bebop-thema’s worden afgewisseld met composities als Havana en de prachtige ballade Round Midnight van Thelonious Monk. Bob Sheppard speelde met de groten uit de Pop- en jazzwereld: Herbie Hancock, Stevie Wonder, Steely Dan, Peter Erskin, Burt Bacharach, Mike Stern en Diana Reeves. Tevens is in dit programma plaats ingeruimd voor Young Talent. Ditmaal zal de jonge altsaxofonist Guus Janssen de sterren van de hemel spelen.

Van de GTBB hoort u composities van Duke Ellington en Bert Joris.
De bezetting van de GTBB luidt:
Saxofoons: Alex Jedig. Guus Janssen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem
Trombones: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Karel van Lin.
Trompetten: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts.
Piano: Marius van den Brink, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast>

Musis Sacrum Grand Café Mahler
Dinsdag 3 februari 21.30 uur
Guus Tangelder Bigband presents:
Thijs van Leer, Hammond & dwarsfluit
Young Talent Tadjiro Velzel, saxofoon

De internationaal bekende organist/fluitist/zanger Thijs van Leer behoeft nauwelijks introductie: samen met gitarist Jan Akkerman was hij de oprichter van de wereldberoemde groep Focus waarmee hits werden gescoord als Hokus Pokus, House of the King en Sylvia. Thijs van Leer heeft een brede muzikale horizon: na zijn conservatoriumstudie begon hij zijn muzikale carrière in groepen rondom Ramses Shaffy, componeerde een Rock Mis, speelde op het Montreux Jazzfestival en nam samen met de gebroeders Brecker in New York het album ‘Nice To Have Met You’ op. Samen met de Guus Tangelder Bigband zal hij tijdens dit concert in ‘volle omvang’ te horen zijn: als groovende Hammond-organist, als jazzy pianist, als sprankelende fluitist en scattende- en jodelende vocalist. Speciaal voor dit concert zijn arrangementen gemaakt van de Focus composities zoals Sylvia, House of the King en Hocus Pocus met de volle Sound van de Bigband. Daarnaast staan bekende jazzarrangementen op het programma afgewisseld door hits als MacArthur Park van Richard Harris. Het spreekt voor zich dat muzikale bagage van Thijs van Leer garant staat voor een concert boordevol muzikale verrassingen. De musici van de GTBB zullen het zeker niet nalaten de muzikale strijd met hem te gaan. Young Talent van de maand is de 12 jarige saxofonist Tadjiro Velzel. Hij ontving tijdens het Prinses Christina Concours in het Amsterdamse Bimhuis een bijzondere vermelding voor zijn solistische prestaties.

Nieuwjaarsconcerten Guus Tangelder Bigband
Zondag 4 januari 15.00 uur
‘De Kapel’ Ellecom (Zutphensestraatweg 1)
Solist Ronald Douglas,vocals.

Dinsdag 6 januari 21.30 uur
Musis Sacrum, Grand Café Mahler Arnhem
Solist Ronald Douglas, vocals.
Young Talent: Florieke de Geus, vocals

Traditiegetrouw staan de concerten van de GTBB in januari in het teken van het nieuwe jaar. Er zullen twee gastsolisten te horen zijn: De vocalisten Ronald Douglas en Young talent Florieke de Geus. Ronald is een goede bekende van de GTBB. Niettemin is het iedere keer is het weer een muzikaal feest Ronald te mogen begeleiden. Hij studeerde aan het Hilversums conservatorium bij Deborah Brown. Na zijn afstuderen in 1993 werkte hij samen met verschillende orkesten waaronder het Metropole orkest en de Skymasters. Als winnaar van de Internationale Jazzcompetition 2006 trad hij op tijdens het East Coast Jazzfestival in Washington. In Nederland werkte hij samen met Mark Murphy en Rita Reijs. Als docent is Ronald verbonden aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle waar hij initiator is van bijzondere theaterprojecten. Op het programma staan uitdagende arrangementen van onder meer Rob van Bavel en John Clayton. Het concert vormt ook een staalkaart van de compositiekwaliteiten van de musici van de GTBB: altsaxofonist Gerlo Hesslink, tevens solist in zijn compositie Little Big Man, trompettist Bert Lochs soleert in zijn The Teachings of Faunt Leroy, tenorsaxofonist Ewout Dercksen is te horen in zijn Rocinante en trombonist Arjen Reeser vond inspiratie in Ruby my Dear van Thelonious Monk. Baritonsaxofonist Job Helmers en bassist Henk Haverhoek vormen het solistenduo in de compositie Three and One van Thad Jones. Op 6 januari geeft de GTBB ook aandacht aan Young Talent. De 15 jarige Arnhemse zangeres Florieke de Geus zingt al met diverse orkesten en ensembles waar onder het veelbelovende trio Jazz de l’Est. Naast haar middelbare school volgt ze de vooropleiding bij ArtEZ . Samen met de GTBB vertolkt ze enkele composities uit het American Songbook.

Vrijdag 28 november
Stedelijk Gymnasium Nijmegen
Kronenburgsingel Nijmegen
Dubbelslagconcert ism het de Bigband van het Stedelijk Gymnasium
Gastsolisten: Ferdinand Povel, saxofoon en Vera Westera, vocals.
Aanvang 20.00 uur

Musis Sacrum Grand Café Mahler.
Dinsdag 2 december aanvang 21.30 uur
Gastsolisten: Ferdinand Povel, saxofoon en Vera Westera, vocals.

In oktober 2011 ontving Ferdinand Povel de VPRO Boy Edgar prijs. Tijdens de tournee die daar op volgde was hij gast bij de GTBB. Van zowel ons publiek als van de musici ontvangen we regelmatig het verzoek om deze nationale saxofoontrots nog een keer naar Arnhem te halen! In het kader van de viering van de 200ste geboortedag van Adolphe Sax leek ons dit een gepast moment. Ferdinand Povel is een jazzmusicus met een geweldige staat van dienst. Hij speelde met alle grootheden in Europa en in Amerika. Als docent op het conservatorium van Amsterdam heeft hij generaties saxofonisten opgeleid. Van Ab Baars, Dick de Graaf, Jasper Blom tot en met de jongste speler in de GTBB, Guus Jansen die op dit moment bij Ferdinand studeert.

Meer info: www.Ferdinandpovel.com

Op het programma staan werken van onder andere Peter Herbolzheimer, Bob Mintzer en Ilja Reijngoud.
Jazzdiva Vera Westera vertolkt werken uit het repertoire van Ray Charles. Met Let the Good Times Roll en Tell me what I Say zal ze samen met de GTBB Musis laten swingen. Verrassend ook is haar interpretatie van Georgia on my Mind.
www.verawestera.nl
Een spontane ontmoeting tussen Ferdinand, Vera en de GTBB zal ongetwijfeld het hoogtepunt van dit concert worden. De band zal het programma openen met composities van Thad Jones en Bert Lochs

De Guus Tangelder Bigband bestaat uit: Saxofoon-dwarsfluit en klarinet: Gerlo Hesselink, Guus Jansen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem. Trompet: Peter van Soest, Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs. Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. Piano: Marius van den Brink, contrabas: Henk Haverhoek en drums Imre Kruis

Dinsdag 4 november 2014
Guus Tangelder Bigband
Gastsolisten: Ilja Reijngoud, trombone en Vera Westera, vocals
Musis Sacrum Grandcafé Mahler.
Aanvang 21.30 uur

Het Jubileumconcert in de Eusebiuskerk hebben wij als zeer inspirerend ervaren. Niet in de laatste plaats door de compositie Éclats de Voix van Joop van Erven. Hierin kreeg organist Berry van Berkum alle ruimte de uitdaging aan te gaan met de GTBB. De akoustiek van de kerk maakte dit concert tot een waarlijk mooie belevenis. Op uitnodiging van directeur Johan Luijmes hebben een week later een reprise van dit werk kunnen gegeven in zijn fameuze Orgelpark in Amsterdam. De Jubileum Afterparty in Musis Sacrum was, mede door de organische samenwerking met onze vrienden van het Charivari trio, met recht een muzikaal feestje. Persoonlijk voelde ik me zeer vereerd de Rhapsody for Clarinet and Jazzorchestra nog een keer te mogen uitvoeren.
Ondanks de nodige onrust aangaande de subsidie-perikelen (volg de media!) zijn blij u te mogen uitnodigen voor het concert op dinsdag 4 november 21.30 uur in Musis Sacrum/Grand Café Mahler.
Een van onze gastsolisten is trombonist Ilja Reijngoud. Geboren in Oosterbeek, maakte hij in zijn jonge jaren deel uit van de Guus Tangelder Bigband, studeerde cum Laude af aan het conservatorium in Hilversum en veroverde de jazzwereld met zijn briljante en virtuoze trombonespel. Ilja won de Thelonious Monk Award, de Laren Singer Jazz Award en de VPRO Middelsee Jazz Award. Behalve uitvoerend musicus is hij als hoofdvakdocent verbonden aan Codarts Rotterdam. Samen met de GTBB speelt hij composities van eigen hand zoals ‘True Sparrow’, ‘Brother Julian’ en ‘English Heart’. Verrassend is zijn innovatieve ‘pedaaltechniek’. Een voorproefje of meer info? www.iljareijngoud.com
De andere solist is vocaliste Vera Westera. Zij kan met recht worden beschouwd als ‘Lady of the Band’! Bij ieder concert weet ze publiek én musici te verrassen met haar interpretaties van bekende songs. Tegelijkertijd schroomt ze niet in de improvisaties letterlijk tot ‘grote hoogte’ te komen zoals in het up-tempo stuk ‘I’m gonna Live till I Die’ ofwel in de zwoele ballade ‘For the Time Being’. Vera is als docent verbonden aan Het Kunstbedrijf waar ze ondermeer de inspirator is van ‘ Fifty Shades of Grey’. De band zal zich uitgedaagd voelen door een uitvoerig arrangement van Rob McConnnel op Gershwins ‘I Got Rhythme’ en de compositie ‘Mr DoDo’ van de Belgische trompettist Bert Joris.
De Guus Tangelder Bigband bestaat uit:
Saxofoon-dwarsfluit en klarinet: Gerlo Hesselink, Guus Jansen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem.
Trompet: Peter van Soest, Hans van Houdt, Bert Lochs en Nico Gerarts,
Trombone: Jan Peter van der Hoeven, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes.
Piano: Philipp Rütgers, contrabas: Henk Haverhoek en drums Pieter Bast.
Wij hopen u bij dit concert te mogen begroeten.
Namens de musici van de GTBB,
Met vriendelijke groet
Guus Tangelder

Dinsdag 7 oktober 2014
GTBB jubileum Afterparty
Musis Sacrum Grandcafé Mahler.
Aanvang 21.30 uur

Na het feestelijke concert dat op 4 oktober plaats vond in de Eusebiuskerk doet de Guus Tangelder Bigband zijn eigen muzikale feestje nog eens dunnetjes over. Een Afterparty met solisten uit eigen stal zal een gedenkwaardig moment worden in de lange geschiedenis van de GTBB Composities van Bert Lochs, Bart Tarenskeen, Bert Joris, Duke Ellington en Joop van Erven staan op het programma van dit openingconcert van een hopelijk lang seizoen in café Mahler. De kersvers van ArtEZ afgestudeerde Elenie Wagner zal ondermeer een uitbundige bijdrage leveren met een vocale versie van Joe Zawinuls Birdland.
Om de feestvreugde nog meer te verhogen is ook het Charivari trio van de partij. Anneke Frankenberg, Bart Lelivelt en Gerard Schoren spelen als trio maar ook samen met de Guus Tangelder Bigband.

Jubileumconcert
Guus Tangelder Bigband 30 jaar
Zaterdag 4 oktober 2014
Aanvang 20.00 uur
Eusebiuskerk Arnhem

Toegang 15.00 euro, CJP en jongeren 8.00 euro
Kaarverkoop via www.guustangelder.nl en dagelijks aan de kassa van de Eusebiuskerk.

Solisten:
Berry van Berkum orgel
Het Charivari trio
Guus Tangelder Klarinet

Programma:
Rhapsodie for Clarinet and Jazzorchestra. Solist Guus Tangelder Klarinet
Eclats de Voix voor Kerkorgel en Bigband. Solist Berry van Berkum orgel
Una Noche Solitaria. Het Charivari trio en Bigband
Oriëntal Bass. Het Charivari trio en Bigband
Composities en arrangementen: Joop van Erven

De Guus Tangelder Bigband bestaat 30 jaar! Zaterdag 4 oktober wordt dit heugelijk feit op muzikale wijze gevierd met een jubileumconcert in de Eusebiuskerk in Arnhem. Arnhems componist Joop van Erven schreef de compositie Eclats de Voix voor de Bigband en kerkorgel. Het stuk is geschreven op de bijzondere akoestiek van de kerk. Solist hierbij is de organist Berry van Berkum. www.berryvanberkum.nl . Tevens vindt de première plaats van Rhapsody for Clarinet and Jazzorchestra eveneens van de hand Joop van Erven. De solopartij wordt uitgevoerd door Guus Tangelder. Gastensemble bij dit feestelijk concert is het Charivaritrio. Samen met de GTBB spelen zij de suite Una Noche Solitaria en Oriëntal Bass van de CD Una Noche. www.charivari.nl

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van gemeente Arnhem en de Arnhem Ambassadeurs

Guus Tangelder Bigband [dubbelslagconcert]
Zondag 25 mei 2014
Aanvang 15.00 uur
Entree € 12,00 kinderen € 5.00
Georganiseerd door RIQQ Gemeente Rheden.
Dubbelslagconcert i.s.m. ‘Het Rhedens’.
Gastsolisten: Ilja Reijngoud trombone en Vera Westera vocals.

De extra charme bij de Dubbelslagconcerten van de GTBB wordt gevormd door de spontane samenwerking tussen de gastsolisten, musici van de bigband en de deelnemende amateurmuzikantjes van Het Rhedens. Behalve het samenspelen met professionele muzikanten zijn deze jonge muzikanten ook getuige van ‘the-making-of’ van een concert.

Gastsolist trombonist Ilja Reijngoud geboren in Oosterbeek, maakte in zijn jonge jaren deel uit van de Guus Tangelder Bigband. Studeerde cum Laude af aan het conservatorium in Hilversum en veroverde de jazzwereld met zijn briljante en virtuoze trombonespel. Ilja won de Thelonious Monk Award, de Laren Singer Jazz Award en de VPRO Middelsee Jazz aword. Behalve uitvoerend musicus is hij als hoofdvakdocent verbonden aan Codarts Rotterdam. Samen met de GTBB speelt hij composities van zijn hand zoals Nu Substitute, Brother Julian en English Heart. Vocaliste Vera Westera kan met recht worden beschouwd als ‘Family of the Band’! Bij ieder concert weet ze musici en publiek weer te verrassen met haar interpretaties van bekende songs. Tegelijkertijd schroomt ze ook niet om via improvisatie- paden letterlijk tot ‘grote hoogte’ te komen in up-tempo stukken ofwel in zwoele ballades. Het Dubbelslag Orkest, bestaand uit leerlingen van Het Rhedens, zal na de pauze samen met de GTBB enkele stukken spelen en zingen die in de afgelopen periode tijdens workshop op de school zijn ingestudeerd.

De Guus Tangelder Bigband bestaat uit: Saxofoon-dwarsfluit en klarinet: Gerlo Hesselink, Alex Jedig, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem. Trompet: Peter van Soest, Nico Gerarts, Hans van Houdt, Angelo Verploegen en Pieter van Engelen. Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. Piano: Hans Kwakkernaat, contrabas: Henk Haverhoek en drums Pieter Bast.

Zondag 6 april 15.00 uur.
Guus Tangelder Bigband
Gastsolist: Ben van Gelder altsaxofoon.
Dubbelslagconcert i.s.m. Jeugdjazzorkest‘de PuBi’s’

In het kader van het ‘Father and Son project’ speelde de 15 jarige Ben van Gelder in 2004 al, samen met ‘father’ Peter Guidi, als solist met de GTBB in Kunsthuis 13 Nu, tien jaar later, is zijn naam bekend van Amsterdam tot New York! Elke noot, elk motief, elk thema voelt als een schot in de roos, keihard te kern rakend. - De Volkskrant Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Ben van Gelder (25) zich ontwikkeld tot een belangrijke stem in de jazzwereld. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en zette zijn studie op zeventienjarige leeftijd voort aan de New School in New York waar hij nu nog woont. Hij sleepte een aantal belangrijke prijzen in de wacht waaronder de prestigieuze Deloitte Jazz Award. Inmiddels heeft hij twee albums uitgebracht, beiden warm onthaald door pers in binnen en buitenland. In New York treedt Ben regelmatig op met vooraanstaande musici als Ambrose Akinmusire, Mark Turner en vele anderen.

De Guus Tangelder Bigband bestaat uit: Saxofoon-dwarsfluit en klarinet: Gerlo Hesselink, Alex Jedig, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem. Trompet: Peter van Soest, Nico Gerarts, Hans van Houdt, Angelo Verploegen en Pieter van Engelen. Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. Piano: Hans Kwakkernaat, contrabas: Henk Haverhoek en drums Pieter Bast.

Dinsdag 1 april 21.30 uur.
Musis Sacrum Grand-Café Mahler
Guus Tangelder Bigband
Gastsolist: Ben van Gelder altsaxofoon
Dubbelslagconcert i.s.m. ArtEZ New Band

In het kader van het ‘Father and Son project’ speelde de 15 jarige Ben van Gelder in 2004 al, samen met ‘father’ Peter Guidi, als solist met de GTBB. Nu, tien jaar later, is zijn naam bekend van Amsterdam tot New York! Elke noot, elk motief, elk thema voelt als een schot in de roos, keihard te kern rakend. - De Volkskrant Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Ben van Gelder (25) zich ontwikkeld tot een belangrijke stem in de jazzwereld. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en zette zijn studie op zeventienjarige leeftijd voort aan de New School in New York waar hij nu nog woont. Hij sleepte een aantal belangrijke prijzen in de wacht waaronder de prestigieuze Deloitte Jazz Award. Inmiddels heeft hij twee albums uitgebracht, beiden warm onthaald door pers in binnen en buitenland. In New York treedt Ben regelmatig op met vooraanstaande musici als Ambrose Akinmusire, Mark Turner en vele anderen.
De New Band van ArtEZ opent het programma met werken van studenten van de afdeling Compositie, Film en Theater. Deze mini bigband bestaat uit:
Lizzy Ossevoort vocals, Jacqueline Arts dwarsfluit, Frank van Hassel, Nicolai Fedder en André schnura saxofoon, Joël Botma en Jacob Gerhardt trompet, Kay Krijnen accordeon, Markus Frank gitaar, Daan Leever bas en Hans-Jörg Arnold drums.

De Guus Tangelder Bigband bestaat uit:
Saxofoon-dwarsfluit en klarinet: Gerlo Hesselink, Alex Jedig, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem. Trompet: Peter van Soest, Nico Gerarts, Hans van Houdt, Angelo Verploegen en Pieter van Engelen. Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. Piano: Hans Kwakkernaat, contrabas: Henk Haverhoek en drums Pieter Bast.

Zondag 9 maart 2014
Kastanjelaan 13 Velp
Aanvang 15.00 uur.

Vóór de pauze:
Het Gerlo Hesselink Kwartet
Saxofonist Gerlo Hesselink speelt bij diverse bigbands en dankzij zijn bigbandervaring wordt hij veelvuldig gevraagd als invaller, onder meer bij het Metropole Orkest. Hesselink speelt vast bij onder anderen de Millennium Jazz Orchestra, The Ramblers en de Guus Tangelder bigband. Sinds kort heeft hij ook een eigen kwartet en in juni 2013 is zijn debuut CD 'Garden of Stones' uitgekomen. Deze CD is goed ontvangen in de diverse media. Met Dirk Balthaus op piano, Johan Plomp op bas en Henk Zomer op drums brengt het kwartet fijne verfijnde, eigentijdse jazz met lyrische trekken.
Ná de pauze:
Ewout Dercksen’s Bigfish
Is een band die is in ontstaan in 2002 tijden de z.g. jazzjams die de Arnhemse tenorsaxofonist Ewout Dercksen vanaf die tijd leidt in Café De Kroeg in Arnhem. Het veelvuldig en gedurende lange tijd gezamenlijk spelen tijdens die jazzjams heeft ervoor gezorgd dat de bandleden zeer goed op elkaar ingespeeld zijn en dat de band inmiddels een eigen geluid heeft ontwikkeld. Een eigen geluid/repertoire dat nu te horen is op de eerste CD “Bigger Fish To Fry” en waarover Tom Beetz in zijn recensie in Jazzflits schrijft: “De meeste nummers zijn van zijn hand en vaak van uitzonderlijk hoog niveau. Een pakkender nummer dan ‘Bassloop’ met zijn lichte latin-groove is niet vaak geschreven in ons land. Dankzij het goede ritmetrio met Hans Kwakkernaat in een hoofdrol, de sterke composities en de vlekkeloze uitvoering is 'Bigger Fish To Fry’ een van de aardigste Nederlandse mainstream jazz-cd’s van dit jaar geworden.” Aanvankelijk als kwartet begonnen is Bigfish een aantal jaren uitgebreid door de komst van trombonist Bert Boeren. Met zijn komst was Bigfish compleet en dat is de reden waarom er nu (pas) in 20113 een CD is. Op de CD Bigger Fish To Fry staan 8 stukken geschreven door de bandleden en 1 bewerking van een Duke Ellington nummer. Bigfish bestaat uit Ewout Dercksen tenorsaxofoon. Bert Boeren trombone, Hans Kwakkernaat piano, Jan Flubacher bas en Florian Hoefnagels drums.
Luister muziek van Bigfish op: https://soundcloud.com/ewout-dercksens-bigfish/bassloop

Dinsdag 4 februari 2014
Musis Sacrum, Grand-Café Mahler
Aanvang 21.30 uur. Vrij toegang.

Een saxofonist met een jazzgeluid van alle tijden. Zo zou je Sjoerd Dijkhuizen kunnen bestempelen. Een musicus, die inmiddels tot de Grote Jongens in de Nederlandse jazzscene behoort, speelt jazz die niet meedoet met modes of trends, maar hardbop verklankt met het gevoel van nu. Wie de verzameling recensies inkijkt die er over de diverse concerten van Sjoerd Dijkhuizen – als solist in kleine bezettingen of in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw - geschreven zijn, komt het steeds weer tegen: het smullen van zijn toon waarin de grote tenoristen van weleer doorklinken; die ruimhartige klank, het zoeken naar nieuwe, lyrische melodieën binnen de melodie, dat strelende vibrato aan de staart van de noten in een ballad; geen ‘bulshitter’, geen kunstjesmaker, maar een oprecht jazzmusicus, wiens hart in zijn hoorn klopt. Recht-door-zee, levend klassiek. Sjoerd heeft inmiddels met tal van nationale en internationale namen, onder wie Johnny Griffin, Chris Potter, Ronnie Cuber, Alvin Jones, Deborah Brown & Georgie Fame het podium gedeeld. 
Vocaliste Vera westera kan met recht worden beschouwd als ‘Family of the Band’! Bij ieder concert weet ze musici en publiek weer te verrassen met haar interpretaties van bekende songs. Tegelijkertijd schroomt ze ook niet om via improvisatie- paden letterlijk tot ‘grote hoogte’ te komen in up-tempo stukken ofwel in zwoele ballades.

De Guus Tangelder Bigband opent het programma met composities van ondermeer Toshiko Akiyoshi, Bert Joris en Bob Mintzer.

De bezetting:
Saxofoon/dwarsfluit/klarinet: Gerlo Hesselink, Alex Jedig, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem.
Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes
Trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van engelen.
Piano Hans Kwakkernaat, bas, Henk Haverhoek en drums Pieter Bast.


Dinsdag 7 januari 2014
Musis Sacrum, Grand-Café Mahler
Aanvang 21.30 uur. Vrij toegang.

Bij dit feestelijke nieuwjaarsconcert staan de warme Surinaamse klanken centraal! De in Suriname geboren zangeres Hilly Grace ( Hilly Grace Ong Alok) is in korte tijd uitgegroeid tot een bigband zangeres van formaat. Ze heeft ook ervaring met diverse stijlen zoals pop, soul, Caribische en Braziliaans. Hilly Grace bezit een warme sympathieke stem die velen onmiddellijk aanspreekt. Ze trad reeds op in Spanje en tourde met een Nederlandse jazzgroep door Indonesië en Maleisië. Hilly Grace is op cd te beluisteren met de Frits Landesbergen bigband en de nieuwe cd box van Ronald Snijders Made for Music. Fluitist Ronald Snijders is dé ambassadeur van de Surinaamse muziek. Hij werd geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, als zoon van musicus Eddy Snijders. Op zevenjarige leeftijd begon hij met dwarsfluit; later speelde hij ook gitaar, piano, percussie en saxofoon. Hij vertrok in 1970 naar Nederland om aan de Technische Hogeschool Delft civiele techniek te studeren. Snijders bleef daarnaast muziek maken en won in 1973 de persprijs van het NOS Jazzconcours in Laren. De Wereldomroep maakte in dat jaar een documentaire over hem. In 1975 koos Snijders definitief voor de muziek. Hij bleef wel in Delft wonen. Van 1986 tot 1991 studeerde hij musicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij afstudeerde op een scriptie over Surinaamse kaseko-muziek. Fluitist Ronald Snijders speelde met zijn bands, De Ronald Snijders band en De Ronald Snijders extended band en als fluitsolist op talrijke podia in binnenland en buitenland. Zo was hij onder andere op het North Sea Jazz Festival te Den Haag en Rotterdam, festivals in onder andere Litouwen, Bratislava, Duitsland, België, Hongarije, Senegal, Mali, Burkina Faso, Zuid-Afrika, Zambia, Mexico, Guatemala, Cuba, Curaçao, New York. Helsinki en Frans-Guyana. In zijn composities combineert hij duidelijk merkbaar de Surinaamse roots (onder andere kaseko- en kawinamuziek) met invloeden uit de jazz, funk, pop en wereldmuziek. Snijders werd, evenals orkestleider Guus Tangelder, koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Guus Tangelder Bigband bestaat uit: Saxofoon-dwarsfluit en klarinet: Gerlo Hesselink, Alex Jedig, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Joost van Buchem. Trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. Piano: Hans Kwakkernaat, contrabas: Henk Haverhoek en drums Pieter Bast.

Guus Tangelder Bigband
Dubbelconcert met 'Bigfish'
Musis Sacrum/Café Mahler Arnhem Dinsdag 3 december 2013, aanvang 21.30 uur

Voor dit programma van de GTBB kreeg tenorsaxofonist Ewout Dercksen carte blanche.
Hij koos er voor om enkele eigen arrangementen voor GTBB en tenorsax solo te presenteren.
Daarnaast lanceert Ewout zijn onlangs uitgebrachte CD ‘Bigger Fish to Fry’. De recensies rondom deze CD zijn uitermate lovend;*
Aansluitend kunt u luisteren naar een compact programma door het kwintet Bigfish rondom de nieuwe CD. Na de pauze zal de GTBB wederom acte de presence geven met als gastsolist Bert Boeren op trombone.
Hij zal ondermeer composities ten gehore brengen zoals Emily, How Deep is the Ocean en All the Things you are.

Kwintet Bigfish:
De band is ontstaan in 2002 tijdens de z.g. jazzjams die de Arnhemse tenorsaxofonist Ewout Dercksen vanaf die tijd leidt in Café De Kroeg in Arnhem. Het veelvuldig en gedurende lange tijd gezamenlijk spelen tijdens die jazzjams heeft ervoor gezorgd dat de bandleden zeer goed op elkaar ingespeeld zijn en dat de band inmiddels een eigen geluid heeft ontwikkeld.
Een eigen geluid/repertoire dat nu te horen is op de eerste CD “Bigger Fish To Fry” en waarover Tom Beetz in zijn recensie in Jazzflits schrijft:
* “De meeste nummers zijn van zijn hand en vaak van uitzonderlijk hoog niveau. Een pakkender nummer dan ‘Bassloop’ met zijn lichte latin-groove is niet vaak geschreven in ons land. Dankzij het goede ritmetrio met Hans Kwakkernaat in een hoofdrol, de sterke composities en de vlekkeloze uitvoering is 'Bigger Fish To Fry’ een van de aardigste Nederlandse mainstream jazz-cd’s van dit jaar geworden.”

Aanvankelijk als kwartet begonnen is Bigfish een aantal jaren uitgebreid door de komst van trombonist Bert Boeren. Met zijn komst was Bigfish compleet en dat is de reden waarom er nu (pas) in 2013 een CD is. Op de CD Bigger Fish To Fry staan 8 stukken geschreven door de bandleden en 1 bewerking van een Duke Ellington nummer.
Bigfish bestaat uit Ewout Dercksen tenorsaxofoon. Bert Boeren trombone, Hans Kwakkernaat piano, Jan Flubacher bas en Florian Hoefnagels drums.

Guus Tangelder Bigband
Musis Sacrum/Café Mahler Arnhem Dinsdag 1 oktober aanvang 21.30 uur
Dubbelconcert met Trio Lochs/Balthaus/Herksedal

Tijdens de uitboulevard op 1 september gaf de Guus Tangelder in een tot de nok toe gevuld Café Mahler reeds de Kick-off voor het zestiende concertseizoen in Musis Scarum/Mahler. Voor oktober concert kreeg trompettist/componist Bert Lochs carte blanche. Hij stelde een programma samen waarbij zowel zijn Trio LBH als ook de Guus Tangelder Bigband worden uitgedaagd. Hiertoe schreef hij nieuwe werken waarbij de Noorse tubaïst Daniel Herskedal als solist te horen is. De composities Hatsu Hinode en Sakura zijn gebaseerd op ervaringen van een Japanse fan van Bert ten gevolge van de kernramp in Fukushima.

Lochs/Balthaus/Herskedal is een modern creative jazz trio in de lyrisch-Europese jazztraditie. De Nederlandse trompettist en de Duitse pianist Dirk Balthaus kennen elkaar al meer dan twintig jaar en zaten, naast hun vele gezamenlijke optredens, reeds vaak samen in de studio. Toen er wederom plannen ontstonden voor nieuwe opnames, werd de jonge Noorse tubavirtuoos Daniel Herskedal aangetrokken en ontstond dit trio. In februari 2009 namen ze hun eerste cd op in de Duitse studio Fattoria Musica. De cd werd uitstekend ontvangen in Nederland en Noorwegen en ontving lof van de internationale pers. In 2010 speelde de band op het North Sea Jazz Festival en diverse andere belangrijke podia in Nederland. In april 2011 hadden ze een eerste tour door Duitsland en speelden o.a. in de A-Trane/Berlin en de Jazz Schmiede/Düsseldorf. Na deze tour nam het trio nieuw materiaal op, uitgebracht bij het Duitse label Berthold Records in mei 2012 (CD “Choices”). Michael Moore (klarinet and altsax) speelt op drie stukken mee als special guest.

Guus Tangelder Bigband
Gastsolisten: Tineke Postma saxofoon en Vera Westera vocals.
1 april (2e paasdag) 14.00 uur Kastanjelaan 13 Velp
2 april 21.30 uur Musis Scrum Grand Café Mahler Arnhem
5 april 20.00 uur Stedelijk Gymnasium Nijmegen

Saxofoniste Tineke Postma is tijdens de jazzmatinee in ‘Kastanjelaan 13’ de gastsolist bij de Guus Tangelder bigband. Ze is een begrip in Nederlandse- en Internationale jazzkringen en een van de grote exporthits van Nederland. Volgens de Engels krant ‘The Evening Standart’ ‘One of het Leading Ladies in Jazz’! De Amerikaanse Downbeatpoll plaatse haar als sopraansaxofonist op nummer 5. In april van het vorige jaar speelde ze in New York samen met Wayne Shorter. In november 2011 werd ze voor haar album ‘The Dawn of Light’ beloond met een Edison’. Met haar Quartet speelt ze samen et Marc van Roon, Frans van der Hoeven en Martijn Vink op vele Internationale podia en festivals. In New York name ze samen met pianist Geri Allen, bassist Scott Colley en drumster Terri Lyne nas ze de CD ‘The Traveller’ op . De tweede solist bij dit concert is vocaliste Vera Westera. Ze studeerde aan het Arnhems conservatorium waar ze als gastdocent regelmatig terugkeerde. Ze werkte samen met ensembles in de meest uiteenlopende stijlen. Zo schitterde ze afgelopen jaar tijdens een zomertournee van orkest de Ereprijs. Veel geprezen zijn haar interpretaties van composities uit het American Songbook. Bassist-componist Bart Tarenskeen schreef speciaal voor haar enkele eigenzinnige arrangementen.
Een extra educatief element bij het concert van 1 april is het Dubbelslagproject!
Hieraan werken leerlingen mee van Het Rhedens. Tijdens een workshop op school hebben zij enkele arrangementen ingestudeerd die tijdens dit concert samen met de GTBB worden uitgevoerd.
Tijdens het dubbelslagproject van het concert op 5 april spelen leerlingen mee van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen.

Guus Tangelder Bigband
Gastsolisten: Toon Roos, tenor-sopraansaxofoon en Vera Westera, vocals.

Zondag 3 februari 2013. Kastanjelaan 13 (voorheen K13) Velp. Aanvang 14.00 uur
Dinsdag 5 februari. Musis Sacrum, Café Mahler Arnhem. Aanvang 21.30 uur

Een markant Nederlands jazzmusicus Toon Roos en zangeres Vera westera zijn de gasten bij het concert van de Guus Tangelder Bigband. ‘Bird’-winnaar Toon Roos is een sopraan- en tenorsaxofonist van wereldklasse die wordt geprezen om zijn lyrische, intuïtieve en evenwichtige stijl van spelen en gewerkt heeft met de groten der aarde als Joe Zawinul, Peter Erskine, Ivan Lins, Toots Thielemans en Steely Dan. Roos heeft zijn eigen stijl ontwikkeld door vanaf het begin verschillende muziekstijlen te spelen, van de big band swing tot bebop en hard bop, van bossa nova tot funk en fusion. Roos speelde in de meest uiteenlopende formaties, tourde door vele landen in Europa, de VS en China en nam vele platen op als bandleider, bandlid en gastsolist. Hij was gedurende twintig jaar een van de stersolisten van The Dutch Jazz Orchestra onder leiding van Jerry van Rooijen. De tweede solist bij dit concert is vocaliste Vera Westera. Ze studeerde aan het Arnhems conservatorium waar ze als gastdocent regelmatig terugkeerde. Ook is verbonden aan het Kunstbedrijf en werkte samen met ensembles in de meest uiteenlopende stijlen. Zo schitterde ze afgelopen jaar tijdens een zomertournee van orkest de Ereprijs. Veelgeprezen zijn haar interpretaties van composities uit het American Songbook. Bassist-componist Bart Tarenskeen schreef speciaal voor haar enkele eigenzinnige arrangementen op o.a. Skylark van Hoagy Carmichael en My heart belongs to Daddy van Cole Porter.

Guus Tangelder Bigband met special guest:
altsaxofonist/klarinettist Joris Roelofs
Musis Sacrum Café Mahler aanvang 21.30 uur
Dinsdag 4 december 2012

Gastsolist bij dit concert van de Guus Tangelder Bigband is de jonge talentvolle altsaxofonist/klarinettist Joris Roelofs. Geboren in 1984 in Aix en Provence en opgegroeid in Amsterdam speelt al vanaf zijn zesde jaar. Behaalde zijn Master aan het Amsterdams conservatorium, won in 2001 de Pim Jacobs prijs en in 2008 de Deloitte Jazz Award. Van 2005 tot 2012 maakte hij deel uit van het Vienna Art Orchestra en speelde lead-alt in The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hij werd als eerste niet Amerikaan beloond met de Stan Getz/Clifford Brown Award. Joris speelde met Brad Mehldau, Dee Dee Bridgewater, Christina Branco, Lionel Loueke, Joshua Redman, Chris Potter, Chris Cheek, Eric Harland, Lewis Nash, Aaron Goldberg, Greg Tardy, Ralph Peterson, Vanguard Jazz Orchestra en Pete King. Zijn trio met Jesse van Ruller en Clemens van der Feen bracht hij het album Chamber Tones uit. Zijn nieuwe CD ‘Live At The Bimhuis’ is recent uitgekomen. Op het programma van het concert in Mahler staan composities van ondermeer Vincent Herring, Charles Mingus, Martin Fondse en Bert Lochs.

Guus Tangelder Bigband met special guests:
Izaline Calister vocal en Martin Gort percussie
Musis Sacrum Café Mahler aanvang 21.30 uur
Dinsdag 6 november

De gastsolist bij de Guus Tangelder Bigband is vanavond de van Curaçao afkomstige zangeres Izaline Calister. Zij studeerde af aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en is inmiddels internationaal doorgebroken, met optredens over de hele wereld. "Overrompelend, aanstekelijk, professioneel en overtuigend: soms past geen zuinigheid met adjectieven", schreef NRC Handelsblad al eens over de sympathieke zangeres. Calister vermengt de muziekstijlen van haar geboortegrond met jazz en dance en is zo tot een geheel eigen sound gekomen, met zelf gecomponeerd of bewerkt materiaal. Ze zingt in het Papiaments. Vanavond komt als extra special guest percussionist Martin Gort mee. Guus Tangelder zwaait vanavond al met al het scepter over een warmbloedige avond, want: "Izaline is een podiumdier waar zelfs kille psychopaten van ontdooien. Ze heeft een stem die je beroert en niet meer loslaat." (Trouw)

Zondag 1 april 2012 Schouwburg Agnietenhof Tiel
Aanvang 15.30 uur
Dinsdag 3 april Musis Sacrum/Mahler
aanvang 21.30 uur

Gastsolist bij dit concert van de Guus Tangelder Bigband is de vocaliste en TV-Gelderland personality Marlies Claasen. Marlies heeft als vocaliste een lange staat van dienst. Nadat ze op haar dertiende het zingen verkoos boven het pianospelen heeft ‘de voice’ haar nooit meer los gelaten. Na haar studies Nederlands en conservatorium in Utrecht heeft deze in twee richtingen haar loopbaan bepaald. Als presentatrice bij TV Gelderland klinkt haar stem al jaren door in alle huiskamers. Als zangeres deed ze een tournee langs de Nederlandse Theaters en deed ze concerten in binnen en buitenland. Volgens De Gelderlander geeft ze op haar CD Painting the Sun blijk ‘probleemloos te kunnen transformeren van een blok dynamiet tot een gevoelige liedjeszangeres’. De keuze van haar songs tijdens het concert met de GTBB geeft daar ook blijk van. In haar performances gaan muzikale uitstraling op volkomen naturelle wijze samen met het betrekken van het publiek.

Musis Sacrum/ Grand Café Mahler
Dinsdag 6 maart 2012 aanvang 21.30 uur
Concert Guus Tangelder Bigband
Gastsolist: Ack van Rooijen, Bügel.

Het is een bijzondere eer om een concert samen te mogen doen met een van de meest prominente en internationaal gewaardeerde Nederlandse Jazzmusicus, Ack van Rooijen. Diverse musici uit de GTBB raakten door Ack geïnspireerd en hebben les van hem gehad. In het verleden was hij trompettist in Het Gelders Orkest. Speciaal voor hem gearrangeerde composities worden samen met de Guus Tangelder Bigband uitgevoerd. Ack van Rooyen werd geboren op Nieuwjaarsdag van 1930. In 1946 reist hij met zijn broer Jerry af naar Indonesie waar zij voor het eerst in hun leven intensief in aanraking komen met de muziekstijl die hun leven zou beheersen; Be-Bop. In 1949 studeerde Ack van Rooyen "Cum Laude" af aan het conservatorium van Den Haag. Later dat jaar brengen de broers en pianist/trompettist Rob Pronk een bezoek aan New-York waar ze de grote jazz helden op 52nd Street beluisterden. Terug in Nederland vormen de Van Rooyen's een jazzband met o.a. pianist Rob Madna, genaamd 'Boptet', opgericht door Rob Pronk. Vanaf deze tijd is Ack van Rooyen zeer veelzijdig bezig; niet alleen tourt hij door Europa met zijn jazzband, hij maakte tevens deel uit van Het Gelders Orkest(tot 1952) en werkte als studiomusicus bij Radio Hilversum. Ack van Rooyen maakte o.m. deel uit van; Aimé Barelli Orchestra (Parijs), Peter Herpolzheimer Big Band, WDR Big Band, Dutch Jazz Orchestra, Metropole Orchestra, Sender-Freies Berlin Bigband, Süd-Deutscher Rundfunk Orchestra, Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra en de Clarke-Boland Bigband.

Hij speelde met talloze grootheden waaronder: Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans, Kenny Clarke, Nils Henning Orsted Petersen.

Schouwburg Theothorne Dieren 15.00 uur
Zondag 5 februari 2012
Schouwburg Agnietenhof Tiel 15.30 uur
Dinsdag 7 februari
Musis Sacrum Café Mahler Arnhem 21.30 uur
Wereldmuziek met solist: Ronald Snijders dwarsfluit

Gastsolist is bij dit concert van de GTBB is de meester van de dwarsfluit en pleitbezorger van de wereldmuziek Ronald Snijders. In Paramaribo geboren als zoon van een musicus begon hij op zevenjarige leeftijd met dwarsfluit.. Een studie civiele techniek bracht hem in 1970 naar Nederland. Hij bleef daarnaast musiceren en won in 1973 de persprijs op het NOS Jazzconcours in Laren. Daarna speelde hij op festivals over de hele wereld. In zijn composities combineert hij duidelijk merkbaar de Surinaamse roots (o.s. Kaseko en Kawinamuziek) met invloeden uit de jazz- en funkmuziek. De lijst met cd’s onder zijn naam is indrukwekkend waaronder titels als Black Straight Music, Meet the World en Funky Flute. Voor dit concert worden speciale composities en arrangementen gemaakt waarbij het publiek ongetwijfeld in de ban geraakt van het aanstekelijke fluitspel van Ronald Snijders en zijn authentieke uitstraling.

p.s een voorbeeld van de Guus Tangelder Bigband met Ronald Snijders

Opname concert op 10 september 2011 Provinciehuis Arnhem

Nieuwjaarsconcert Musis Sacrum Café Mahler
Dinsdag 3 januari 2012, aanvang 21.30 uur
Guus Tangelder Bigband
Solisten: Jilt Jansma trombone
Vera Westera Vocals
Vrij entree

Het nieuwjaarsconcert van de GTBB vindt zoals altijd plaats op de eerste dinsdag in het nieuwe jaar. Een mooi begin van een jaar waarin de GTBB zijn twaalf-en-half-jarige jubileum van de maandelijkse concertreeks in Musis Sacrum hopen te beleven.. Een van de solisten bij dit concert is trombonist Jilt Jansma. Geveld door griep bij ons programma de ‘Voice of The Masters’ in november, beloofde hij dit bij het nieuwjaarsconcert graag ‘goed te willen maken’. Jilt is hoofdvakdocent op het conservatorium in Arnhem en Groningen. Van 1981 tot 1986 speelde Jilt mee in de Europese jeugd BigBand “Euro Jazz”. En vanaf 1984 was Jilt vast lid van de bekende radio BigBand:“the Skymasters”. Jilt heeft in die periode vele internationale Jazz artiesten begeleid, Clark Terry, Sarah Vaughn, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Herbie Hancock, Monty Alexander, Georgie Fame, etc. Jilt speelde in het voorprogramma van de laatste Europese tournee van Frank Sinatra. Met cabaretier Seth Gaaikema heeft Jilt vijf keer meegewerkt aan de bekende oudejaarsavondshow. In 1991 werd Jilt eerste trombonist in het Nederlands Balletorkest en vanaf 1992 bekleedt hij deze functie bij HGO. De tweede solist bij dit nieuwjaarsconcert komt ‘uit eigen stal’ zou je kunnen zeggen! De immer weer optimaal stralende vocaliste Vera Westera brengt een programma onder de titel: ‘Van Ella tot Björk’

Dinsdag 6 december 2011,
aanvang 21.30 uur
Guus Tangelder Bigband Café Mahler Musis Sacrum
‘Tribute to Piet Noordijk’
Solisten:
Miguel Martinez, Marc Scholten, Rob Sijben en Miguel Boelens.

Op deze avond stond een Sintprovisatie-concert gepland. Echter toen het trieste bericht van het overlijden van de fameuze altsaxofonist Piet Noordijk ons bereikte hebben we gemeend, met goed vinden van Sinterklaas, dit concert als eerbetoon op te dragen aan een musicus die enorm veel heeft betekend voor de jazzmuziek in Nederland. Sinterklaas en Zwarte Piet hebben overigens wel toegezegd aanwezig te zullen zijn. Ze willen geen noot van dit concert rondom Piet Noordijk missen. Tijdens deze ‘Tribute to Piet!’ spelen altsaxofonisten mee die allen een bijzondere band hadden met Piet of met zijn manier van spelen. Dit geldt helemaal voor saxofonist Marc Scholten. Zijn muzikale loopbaan begon in Arnhem en liep van Stedelijke Muziekschool Arnhem via het Utrechts conservatorium naar Piet Noordijk die daar midden jaren tachtig als docent lichte muziek werd aangesteld. Marc was de eerste student die bij hem eindexamen deed. Hij werd tegelijkertijd als tweede altsaxofonist de buurman van Piet in het Metropole-Orkest. Op het moment dat Piet met pensioen ging werd Marc daar zijn opvolger. Sinds een aantal jaren is Marc ook hoofdvakdocent op het conservatorium. Zijn stijl is onmiskenbaar doorspekt met de sound van Piet Noordijk. ‘Doe je ogen dicht en je hoort Piet’! De andere topsolisten tijdens deze tribute zijn de Amsterdamse saxofonist Miguel Martinez en de Arnhemse altsaxofonisten Rob Sijben en Miguel Boelens. Gezien het potentieel van de solisten en de betrokkenheid van de musici van de GTBB met Piet Noordijk beloofd het een concert te worden met vele muzikale kookpunten!

Dinsdag 1 november 2011,
aanvang 21.30 uur
Guus Tangelder Bigband Café Mahler Musis Sacrum
‘The Voice of the Masters’
Solisten: Jilt Jansma: trombone en Ronald Douglas: vocals.
ArtEZ Bigband, conservatorium Arnhem. Solist: Linda Jacobsen

Ook dit concertseizoen heeft de GTBB plaats ingeruimd voor ‘The Voice of The Masters’. Geheel volgens traditie staan bij dit concert prominente hoofdvakdocenten van de faculteit Jazz-en-Pop van het Arnhems conservatorium in de schijnwerpers. Vóór de pauze speelt de ArtEZ Bigband, samengesteld uit talentvolle studenten. Zij vertegenwoordigen de nieuwe generatie jazzmuzikanten. Soliste is zangeres Linda Jacobsen Ná de pauze zijn trombonist Jilt Jansma solist bij de Guus Tangelder Bigband. Jilt is hoofdvakdocent op het conservatorium in Arnhem en Groningen. Van 1981 tot 1986 speelde Jilt mee in de Europese jeugd BigBand “Euro Jazz”. En vanaf 1984 was Jilt vast lid van de bekende radio BigBand:“the Skymasters”. Jilt heeft in die periode vele internationale Jazz artiesten begeleid, Clark Terry, Sarah Vaughn, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Herbie Hancock, Monty Alexander, Georgie Fame, etc. Jilt speelde in het voorprogramma van de laatste Europese tournee van Frank Sinatra. Met cabaretier Seth Gaaikema heeft Jilt vijf keer meegewerkt aan de bekende oudejaarsavondshow. In 1991 werd Jilt eerste trombonist in het Nederlands Balletorkest en vanaf 1992 bekleedt hij deze functie bij HGO. Ook vocalist Ronald Douglas zal zijn medewerking aan dit concert verlenen. Ronald is werkzaam als hoofvakdocent bij ArtEZ , conservatorium Zwolle. Meer informatie via www.ronalddouglas.com

Theothorne nieuw podium Guus Tangelder Bigband
Zondag 2 oktober aanvang 15.00 uur
Gastsolist: Ferdinand Povel saxofoon.
Winnaar Boy Edgarprijs 2011

Met het verdwijnen van K13 in Velp leek er ook een einde te komen aan een jarenlange traditie van de zondagmiddag bigband-concerten door de Guus Tangelder Bigband. Gelukkig heeft het orkest binnen de gemeente Rheden een nieuw podium kunnen vinden.. Theater Theothorne heeft op zondagmiddag 2 oktober de première met een programma rondom saxofonist Ferdinand Povel. Dit concert maakt deel uit van een tournee rondom de VPRO-Boy Edgar prijs 2011. Enkele maanden geleden werd aan Ferdinand deze prestigieuze jazzprijs in het Amsterdamse Bimhuis uitgereikt door VPRO directeur Hans van Beers. Voor het concert op 2 oktober in Theothorne is een heel divers programma samengesteld. Vermeldenswaardig zijn de namen van de leadspelers van de blazerssecties: Miguel Martinez altsax, Ilja Reijngoud trombone en Peter van Soest trompet. Extra leuk voor de Rhedense bigbandliefhebbers is dat Miguel Martinez als docent werkzaam bij Musica Allegra. Het ligt in de bedoeling om bij de volgende GTBB-concerten in Theothorne een samenwerkingsverband aan te gaan met amateur-musici uit de gemeente Rheden. Vooruitlopend hierop zullen muzikanten van jongeren-jazzorkest de PuBi’s uit Arnhem tijdens dit concert enkele stukken samenspelen met de bigband. www.theothorne.nl www.guustangelder.nl

Reprises van dit concert:
Dinsdag 4 oktober 21.30 uur Musis Sacrum Grandcafé Mahler Arnhem
Tevens mmv vocaliste Vera Westera
www.mssa.nl

Zondag 16 oktober 15.30 uur
Schouwburg Agnietenhof Tiel.
Tevens mmv vocaliste Vera Westera én
het Dubbelslagorkest van Kunstencentrum De Plantage Tiel.
www.agnietenhof.nl

Guus Tangelder Bigband en het HGO Koper Kwintet.

Bijzondere combinaties en verrassende muzikale invalshoeken vormen altijd een uitdaging bij de concerten van de Guus Tangelder Bigband. Ditmaal zal een klassiek ensemble zich mengen met de jazzy klanken van de bigband. Het HGO Koper Kwintet ziet het ook als een muzikale uitdaging om de speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde muziek samen met de GTBB uit te voeren. Componist Bert Lochs kreeg de opdracht een compositie te schrijven voor deze niet alledaagse combinatie waarbij elementen als improvisatie en swing uitvoerig aan de orde zullen komen. Van Martin Fondse staat de compositie ‘Picture This’ op het programma. Dit werk ging tien jaar geleden in première tijdens een concert van het Meridian Arts Ensemble en de GTBB en het Arnhemse Luxor Theater. Ook een première bij deze concerten is het stuk ‘ChilliWalk’ van de hand van saxofonist Ewout Dercksen. Het HGO Koper Kwintet bestaat uit Tonnie Kievits en Bob Koertshuis trompet, Laurens Woudenberg hoorn, Christian Ansink trombone en Arjan Stroop tuba.

De Guus Tangelder Bigband bestaat uit professionele jazzmuzikanten uit Midden-Nederland die allen deel uit maken van de Nederlandse jazz scène. Het orkest begon in de jaren tachtig in het befaamde Arnhemse George’s Jazzcafé en speelde daarna tien jaar in het Luxor Theater. Werkte daar samen met Jiggs Wigham, Georgie Fame, Bob Mintzer, Jerry van Rooijen, het Meridan Arts Ensemble, Erik Vloeimans, Herman Schoonderwalt, Ferdinand Povel, Thijs van Leer, Rita Reijs, Vera Westera en Paul van Kemenade. Sinds eind jaren negentig is de GTBB als professioneel Gelders jazzorkest de maandelijkse bespeler van ondermeer Musis Sacrum in Arnhem en Kunsthuis 13 in Velp. Het orkest werkt projectmatig samen met musici en kunstenaars uit diverse disciplines en maakte CD’s met pianist Rob van de Broeck, het Charivari Trio en dichter Hanz Mirck. De bezetting luidt: Saxofoon/klarinet/dwarsfluit: Guus Tangelder, Alex Jedig, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en en Esther Klever. Trombone:Jan Bastiani, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes Trompet: Nico Gerarts, Hans van Hout, Bert Lochs en Pieter van Engelen Piano: Hans Kwakkernaat, contrabas: Henk Haverhoek, drums: Pieter Bast

Zondag 27 februari
K13 Velp aanvang 16.00 uur
De Cuban Fire Suite, Stan Kenton
Gastsolisten: Martin Gort en André Groen percussie, Marlies Claasen, vocaliste

Midden jaren vijftig zette het orkest van Stan Kenton alle Europese concertzalen op zijn kop met de door Johnny Richards geschreven Cuban Fire Suite. Voor deze suite is een zeer uitgebreide bezetting nodig. De Guus Tangelder Bigband wordt voor deze gelegenheid uitgebreid met twee hoornisten, een bastuba en een percussiegroep met onder andere Cuba-specialisten Andre Groen en Martin Gort. Dit dubbelslagconcert is, zeker voor de liefhebbers van Latinjazz, dé kans om dat legendarisch concert van toen te herbeleven.

Bij dit concert is nog een extra solist, de vocaliste Marlies Claasen. Marlies heeft al een lange staat van dienst. Nadat ze op haar dertiende het zingen verkoos boven het pianospelen heeft ‘de voice’ haar nooit meer los gelaten. Na haar studies Nederlands en conservatorium in Utrecht heeft deze in twee richtingen haar loopbaan bepaald. Als presentatrice bij TV Gelderland klinkt haar stem al jaren door in alle huiskamers. Als zangeres deed ze een tournee langs de Nederlandse Theaters en deed ze concerten in binnen en buitenland. Op haar CD Painting the Sun geeft ze volgens het Gelders Dagblad blijk probleemloos te kunnen transformeren van een blok dynamiet tot een gevoelige liedjeszangeres. De keuze van haar songs tijdens het concert met de GTBB geeft daar ook blijk van.Dinsdag 1 februari
Café Restaurant Mahler Musis Sacrum Arnhem
Aanvang 21.30 uur vrij entree
Guus Tangelder bigband
De Cuban Fire Suite, Stan Kenton
Gastsolisten: Martin Gort en André Groen percussie

Midden jaren vijftig zette het orkest van Stan Kenton alle Europese concertzalen op zijn kop met de door Johnny Richards geschreven Cuban Fire Suite. Voor deze suite is een zeer uitgebreide bezetting nodig. De Guus Tangelder Bigband wordt voor deze gelegenheid uitgebreid met twee hoornisten, een bastuba en een paukenist en een percussiegroep met onder andere Cuba-specialisten Andre Groen en Martin Gort. Voor de liefhebbers van Latin-Jazz, dé kans om dat legendarisch concert van toen te herbeleven.

Nieuwjaarsconcert ‘Guus Tangelder Bigband’
Gastsolisten:
Masha Bijlsma: vocals
Peter Ennen: saxofoon

‘De Kapel’ Ellecom
Zutphensestraatweg 1
Zondag 2 januari Aanvang 16.00 uur

De Guus Tangelder Bigband geeft op de tweede dag van het nieuwe jaar een uniek nieuwjaarsconcert in ‘De Kapel’ in Ellecom. Solisten bij dit feestelijke gebeuren zijn de zangeres Masha Bijlsma en tenorsaxofonist Peter Ennen. Masha Bijlsma heeft de afgelopen 10 jaar een indrukwekkende internationale carrière opgebouwd. Ze speelt met haar eigen groepen veelvuldig in Duitsland, Zwitserland, Belgie en Italië. Hierbij werkt ze samen met grootheden als Bob Malach, Benny Bailey en Tony Laktos. Jazzcritici noemen haar in een adem met haar Amerikaanse collega’s. Haar CD Whispers and Moans’ werd uitermate lovend ontvangen: ‘een prachtig album vol intieme intense songs’. Speciaal voor haar zijn arrangementen met bigband gemaakt van ondermeer werken van Thelonious Monk. De tweede solist bij dit concert is de in Arnhem woonachtige saxofonist Peter Ennen. Hij maakt deel uit van de groepen ‘Steam Team’ en ‘Oostenwind’. Beide groepen toeren regelmatig door het land. Als docent is Peter verbonden aan Het Kunstbedrijf Arnhem. Tijdens dit concert zullen ook de solisten van de GTTB zich niet onbetuigd laten. Het zal een afwisselende- en in muzikaal opzicht spannende middag te worden. De entree bestaat uit een vrije gift.

Guus Tangelder Bigband
Café-restaurant Musis/Mahler Arnhem
Dinsdag 7 december, aanvang 21.30 uur
Gastsolist: Hermine Deurloo mondharmonica en ArtEZ Bigband

Gastorkest bij dit concert is de bigband van ArtEZ conservatorium Arnhem Deze jonge-honden-generatie loopt zich warm om een plaats te bemachtigen in de muziekscène. Voor de pauze treden ze aan met een selectie uit het ijzeren bigband repertoire, laten u ook kennis maken met meer eigentijdse composities en begeleiden ze zangsoliste Eva Pfeiller. Na de pauze kunt u luisteren naar de Guus Tangelder Bigband met als gastsolist Hermine Deurloo Zij is een van de bekendste spelers van de chromatische mondharmonica. Op dit instrument is ze autodidact, maar zij studeerde eerst saxofoon (jazz) aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Menu en Tim Armacost. Inmiddels is ze op de mondharmonica een veelgevraagde solist en studiomuzikant. Zij trad op met het Metropole Orkest, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Schonberg Ensemble, het orkest van Cor Bakker en met muzikanten als Jesse van Ruller, Candy Dulfer, Han Bennink, Tony Scherr, Kenny Wollesen, Toots Thielemans, Al Jarreau, Bennie Sings, Michiel Borstlap en Bert van den Brink, Met het bekende orkest ‘het Willem Breuker Kollektief’ tourde zij de afgelopen tien jaar over de hele wereld naar o.a. Japan, Amerika, China, Indonesie, en Europa.Voor de combinatie met Bigband zijn een aantal smaakvolle arrangementen geschreven door bassist/arrangeur Johan Plomb. De tune van de Unox-reclame zal op deze ‘winterse’avond niet ontbreken. De Guus Tangelder Bigband zal bovendien de compositie Mungis van Willem van Manen uitvoeren die in de jaren tachtig werd geschreven voor de Contraband als hommage aan de bassist Charles Mingus.

Guus Tangelder Bigband presenteert:
‘The Voice of the Masters’
café-restaurant Mahler/Musis Sacrum Arnhem
dinsdag 2 november, aanvang 21.30 uur, vrij entree

Het concept van The Voice of the Masters: prominente hoofdvakdocenten van ArtEZ, conservatorium Arnhem, gaan met de GTBB én met elkaar in muzikale zin aan de slag. Jolande Geven hoofdvakdocent zang, gitaardocent Henk van Rossum en de nieuwe hoofdvakdocent saxofoon Miguel Boelens treden op met nieuw en bestaand repertoire. Spannend voor de nieuwe muziekstudenten om hun docenten zelf aan het werk te horen. Daar iedere solist zijn eigen stijl heeft en zelf de arrangementen heeft gekozen belooft het een muzikaal interessant en afwisselende avond te worden.

De Bezetting van de bigband luidt:
Saxofoon: Alex Jedig, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever.
Trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Karel van Lin.
Trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pier Borkent
Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast.

Guus Tangelder Bigband
Gastsolist: Jasper van 't Hof

Gastsolist bij de oktoberconcerten van de Guus Tangelder Bigband is de internationaal befaamde toetsenist Jasper van ’t Hof. Als geen ander weet hij techniek in dienst te stellen van Lyriek. Geboren als kind van een jazztrompettist en een klassieke zangeres begon hij op zijn vijfde jaar met pianolessen en schreef op zijn veertiende zijn eerste composities. Speelde met drummer Pierre Courbois op alle grote Jazzfestivals en richtte in 1974 de groep Pork Pie op met ondermeer saxofonist Charlie Mariano. Tien jaar later richtte hij de groep Pili Pili op met de Afrikaanse zangeres Angelique Kidjo en trompettist Erik Vloeimans. Werkte internationaal samen met Bob Malach, Phillip Catherine en Ernie Watts. Het programma met de Guus Tangelder Bigband met Jasper van ’t Hof omvat composities met invloeden uit de moderne Jazz- Funk- en Wereldmuziek. Composities van Jasper met de titels: Dinner for Two, Quiet American en Being in Two Minds staan op het programma naast composities van Charles Mingus. De Guus Tangelder Bigband bestaat uit professionele jazzmuzikanten uit Midden-Nederland die allen deel uit maken van de Nederlandse jazz scène. Het orkest begon in de jaren tachtig in het befaamde Arnhemse George’s Jazzcafé en speelde daarna tien jaar in het Luxor Theater. Werkte daar samen met Jiggs Wigham, Georgie Fame, Bob Mintzer, Jerry van Rooijen, het Meridan Arts Ensemble, Erik Vloeimans, Herman Schoonderwalt, Ferdinand Povel, Thijs van Leer, Rita Reijs, Vera Westera en Paul van Kemenade. Sinds eind jaren negentig is de GTBB als professioneel Gelders jazzorkest de maandelijkse bespeler van ondermeer Musis Sacrum in Arnhem en Kunsthuis 13 in Velp. Het orkest werkt projectmatig samen met musici en kunstenaars uit diverse disciplines en maakte CD’s met pianist Rob van de Broeck, het Charivari Trio en dichter Hanz Mirck. De bezetting luidt:
Saxofoon/klarinet/dwarsfluit: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Rob Sijben en Esther Klever.
Trombone:Jan Bastiani, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes
Trompet: Nico Gerarts, Hans van Hout, Bert Lochs en Pieter van Engelen
Piano: Hans Kwakkernaat, contrabas: Henk Haverhoek, drums: Pieter Bast
Meer info: www.guustangelder.nl www.jaspervanthof.com

Thijs van Leer, Hammond & dwarsfluit
Solist bij de Guus Tangelder Bigband
Zondag 16 mei JazzCape Veenendaal aanvang 15.30 uur

De internationaal bekende organist/fluitist/zanger Thijs van Leer behoeft nauwelijks introductie: samen met gitarist Jan Akkerman was hij de oprichter van de wereldberoemde groep Focus waarmee hits werden gescoord als Hokus Pokus, House of the King en Sylvia. Thijs van Leer heeft een brede muzikale horizon: na zijn conservatoriumstudie begon hij zijn muzikale carrière in groepen rondom Ramses Shaffy, componeerde een Rock Mis, speelde op het Montreux Jazzfestival en nam samen met de gebroeders Brecker in New York het album ‘Nice To Have Met You’ op. Samen met de Guus Tangelder Bigband zal hij tijdens dit concert in ‘volle omvang’ te horen zijn: als groovende Hammond-organist, als jazzy pianist, als sprankelende fluitist en scattende- en jodelende vocalist. Speciaal voor dit concert zijn arrangementen gemaakt van de Focus composities zoals Sylvia, House of the King en Hocus Pocus met de volle Sound van de Bigband. Daarnaast staan bekende jazzarrangementen op het programma afgewisseld door hits als MacArthur Park van Richard Harris. Het spreekt voor zich dat muzikale bagage van Thijs van Leer garant staat voor een concert boordevol muzikale verrassingen. De musici van de GTBB zullen het zeker niet nalaten de muzikale strijd met hem te gaan.

De Bezetting van de Guus Tangelder Bigband luidt:
saxofoon: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever. trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast.

DubbelSlag Jazzconcerten
Guus Tangelder Bigband
Gastsolist: Paul van Kemenade: altsaxofoon.
Arrangementen: Niko Langenhuijsen
Dinsdag 6 april 21.30 uur Café Mahler Musis Sacrum Arnhem
Zondag 11 april 15.30 Schouwburg Agnietenhof Tiel
Zondag 18 april 16.00 uur Podium K13 Velp

De Guus Tangelder Bigband had in 2002 een speciaal project met de Tilburgse saxofonist Paul van Kemenade met de composities Strangled with Strings, La Premiére Fois en Call van de hand van Paul van Kemenade en Masaya van Niko Langenhuijsen. Alle arrangementen zijn gemaakt door Niko Langenhuijsen Niko Langenhuijsen arrangeerde deze muziek aanvankelijk voor het Metropole Orkest maar maakte ook een bewerking voor de Guus Tangelder Bigband met Paul als solist. De composities bevatten elementen van klassieke muziek,wereldmuziek en hedendaagse jazzmuziek waarbij de orkestrale begeleiding een warm bad vormt voor de altijd herkenbare hartverscheurende sound van Paul van Kemenade. info: www.paulvankemenade.nl

De Bezetting van de bigband luidt:
Saxofoon/klarinet: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever. Dwarsfluit Ben Cartens Trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. Trompet: Dirk Beets, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. Piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast.

• Voor de concerten op 11 en 18 april deelname mogelijk door inschrijving voor het dubbelslagorkest van de Plantage Tiel en K13 Velp.
• Info via mail guustangelder@chello.nl

Concert Guus Tangelder Bigband,dinsdag 2 maart
Musis Café Mahler Arnhem
Gastsolisten: Ilja Reijngoud,trombone, Jan Tekstra,vocal.
Aanvang 21.30 uur
Vrij toegang

De Guus Tangelder Bigband brengt samen met twee vooraanstaande solisten wederom een boeiend en afwisselend programma.. Trombonist Ilja Reijngoud is geen onbekende voor de musici van de GTBB. De roots van Ilja liggen immers in Arnhem en voor een belangrijk deel zelfs bij dit orkest. In de jaren van ‘George’s Jazzcafé ‘vervulde hij de rol van lead-trombonist Zijn speelpraktijk is inmiddels uitgebreid over de gehele wereld. Als componist ontving hij de prestigieuze Thelonious Monk Award.. Ook ontving hij de Jazzvocaal Edison 2009 voor zijn composities uitgevoerd door Fay Claassen. Op het programma van de GTBB staat de suite ‘Frutus Maduras’ voor bigband en trombone solo van de in Finland woonachtige componist Sid Hille. De tweede solist van de avond zanger Jan Tekstra was ‘de Arnhemse ontdekking’ tijdens het festival In-Between. De uit Heeg afkomstige sympathieke muzikant maakte deel uit van de ‘De Kast’. Als zanger-gitarist-componist onderscheidt hij zich door zijn persoonlijke sound en de muzikale wegen die hij bewandelt. Hij was medecomponist van de theaterversie van Turks Fruit van Jan Wolkers. Als mede-eigenaar en creatief eindverantwoordelijke van Universal Music Group, onderdeel van Phonogram, werkte hij samen met Frédérique Spigt en Liesbeth List. Tijdens het Festival In Between 2004 dat plaats vond in de Kleine Zaal van Arnhemse Schouwburg maakte hij indruk met songs van Tower of Power, Ray Charles en Joe Cocker. Hij gaf daarbij blijk de eigenschap te bezitten om op een volstrekt natuurlijke wijze contact te kunnen maken met zijn publiek.

foto: Karlijne Pietersma

Bigbandconcerten
Guus Tangelder Bigband
Gastsolist: Thijs van Leer
* Zondag 31 januari Schouwburg Agnietenhof Tiel aanvang 15.30 uur
** Dinsdag 2 februari Musis Sacrum Café Mahler aanvang 21.30 uur
***Zondag 14 februari K13 Velp aanvang 16.00 uur

De internationaal bekende organist/fluitist/zanger Thijs van Leer behoeft nauwelijks introductie: samen met gitarist Jan Akkerman was hij de oprichter van de wereldberoemde groep Focus waarmee hits werden gescoord als Hokus Pokus, House of the King en Sylvia. Thijs van Leer heeft een brede muzikale horizon: na zijn conservatoriumstudie begon hij zijn muzikale carrière in groepen rondom Ramses Shaffy, componeerde een Rock Mis, speelde op het Montreux Jazzfestival en nam samen met de gebroeders Brecker in New York het album ‘Nice To Have Met You’ op. Samen met de Guus Tangelder Bigband zal hij tijdens deze concerten in ‘volle omvang’ te horen zijn: als groovende Hammond-organist, als jazzy pianist, als sprankelende fluitist en scattende- en jodelende vocalist. Speciaal voor dit concert zijn arrangementen gemaakt van de oude Focus composities met de volle Sound van de Bigband. Daarnaast staan bekende jazzarrangementen op het programma afgewisseld door hits als MacArthur Park van Richard Harris. Het spreekt voor zich dat muzikale bagage van Thijs van Leer garant staat voor een concert boordevol muzikale verrassingen. De musici van de GTBB zullen het zeker niet na-laten de muzikale strijd met hem te gaan.

*Aan het concert op zondag 31 januari in Schouwburg Agnietenhof wordt de medewerking verleend door het groot Dubbelslagorkest van muziekschool De Plantage uit Tiel. ** Het concert op dinsdag 2 februari in Musis Sacrum Arnhem wordt extra interessant door een gastoptreden van twee prominente politici. Gedeputeerde van cultuur van de provincie Gelderland Hans Esmeijer zal als drummer ten tonele verschijnen bijgestaan door de Arnhemse wethouder/saxofonist Willem Hoeffnagel. *** Op zondag 14 februari in K13 Velp verzorgt het 16 koppige jongerenjazzorkest van Het Domein Arnhem de JazzKidds het voorprogramma.

De Bezetting van de Guus Tangelder Bigband luidt: saxofoon: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever. trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast.

Nieuwjaarsconcert: Guus Tangelder Bigband
Gastsolisten:
Ronald Douglas: vocal en Ferdinand Povel: tenorsaxofoon
Dinsdag 5 januari Musis Sacrum Grand-Café Mahler Arnhem
Aanvang 21.30 uur, vrij entree

Het eerste concert van de Guus Tangelder Bigband in het nieuwe jaar is altijd extra feestelijk. Twee gastsolisten zullen hieraan de glans geven van een nieuwjaarsconcert. Tenorsaxofonist Ferdinand Povel behoeft nauwelijks nadere toelichting. (zie www.jazzmasters.nl) Hij heeft een enorme staat van dienst, speelde met alle jazzgrootheden in binnen- en buitenland en is een graag geziene gastsolist bij de musici én het publiek van de GTBB. Voor zanger Ronald Douglas geldt hetzelfde.(www.ronalddouglas.nl) Beiden hebben de afgelopen jaren samen met de GTBB op de podia gestaan van George’s Jazzcafé, Luxor, Musis Sacrum, Schouwburg en diverse festivals. Maar natuurlijk zijn ook de muzikanten van de GTBB extra in de stemming vanwege het jaar 2010 waarin het 25 jarige jubileum van het orkest gevierd gaat worden. In 1985 vond het eerste concert plaats in het roemruchte George’s Jazzcafé. De bigband-concerten waren destijds op iedere eerste zondag van de maand. Op de andere zondagen stonden jazzgiganten geprogrammeerd als Dexter Gorden, Chet Baker, Art Blakey en Archie Shepp. Het was een fantastische periode die in het geheugen staat gegrift van iedere jazzliefhebber.Sintprovisatie-concert
m.m.v. Guus Tangelder Bigband en het Zwartepieten Orkest van Het Domein
Componisten:Falk Hübner, Bert Lochs en Bart Tarenskeen
Dinsdag 1 december Café Restaurant Mahler
Aanvang 21.30 uur vrij toegang

Componisten Falk Hübner, Bert Lochs en Bart Tarenskeen hebben eigentijdse bewerkingen gemaakt van alom bekende sinterklaasliedjes. Deze verrassende arrangementen met onmiskenbare invloeden uit de jazzmuziek worden uitgevoerd door de Guus Tangelder Bigband en het Zwartepietenorkest gevormd door muzikanten van Het Domein voor Kunst en Cultuur Arnhem. Uiteraard komen Sinterklaas en Zwarte Piet ook naar het concert luisteren en wie weet gaan ze misschien ook nog wel meespelen. De muzikale surprises zullen deze avond weer veel ‘jazzharten’ doen kloppen.
De Bezetting van de bigband luidt:
saxofoon: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever. trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Ruud Steegers en Ronald Pes. trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast.

Sintprovisatie-concerten voor Jong & Oud
m.m.v. Guus Tangelder Bigband en het Zwartepieten Orkest van K13
én Sinterklaas en Zwarte Piet
Componisten:Falk Hübner, Bert Lochs en Bart Tarenskeen
Zondag 29 november Podium K13 Velp

Het Sintprovisatie-concert is bedoeld alle leeftijden. Componisten Falk Hübner, Bert Lochs en Bart Tarenskeen hebben eigentijdse bewerkingen gemaakt van alom bekende sinterklaasliedjes. Deze verrassende arrangementen worden uitgevoerd door de Guus Tangelder Bigband en het Zwartepietenorkest. Het Pietenorkest wordt gevormd door muzikanten uit de gemeente Rheden en omgeving. Uiteraard komen Sinterklaas en Zwarte Piet ook naar het concert luisteren en wie weet gaan ze misschien ook nog wel meespelen of meezingen. Natuurlijk heeft Sinterklaas in de pauze alle tijd om de kinderen in de zaal een handje te geven en een liedje te laten zingen. Aan dit concert gaan twee workshops voor de muzikanten van het Pietenorkest vooraf . Op zaterdag 21 en 28 november van 11.00 tot 13.00 uur. Ze vinden plaats in K13 in Velp. Op de dag van het concert is er om 14.30 uur een generale repetitie op het podium van K13. Deelname is bedoeld voor zgn. éénstemmige instrumenten. Meespelen is mogelijk voor muzikanten van alle leeftijden.
De Bezetting van de bigband luidt:
saxofoon: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever. trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Bert van Ginkel en Ronald Pes. trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast.

Guus Tangelder Bigband en ArtEZ Bigband
Dinsdag 3 november
Café-Restaurant Mahler Musis Sacrum Arnhem
Aanvang 21.30 uur
Toegang vrij

‘Tribute to Jerry van Rooyen’ Het novemberconcert van de Guus Tangelder Bigband in Mahler is een eerbetoon aan de vorige maand overleden arrangeur/orkestleider Jerry van Rooyen. Samen met zijn broer trompettist Ack van Rooyen waren zij de pioniers van de Nederlandse Jazz. Hun faam reikte ver over de landsgrenzen. Jerry werkt veelvuldig in Parijs als filmcomponist. De laatste jaren van zijn werkzame leven was hij muzikaal leider en smaakmaker van de WDR Bigband in Keulen. Ook was hij een geliefd docent op de Nederlandse conservatoria. Tien jaar geleden vond op het Arnhems Conservatorium een project plaats waarbij zijn compositie Dynamics, Suite for Two Bigbands centraal stond. Onder zijn magische leiding werd in die periode een serie concerten gegeven in Arnhem en Nijmegen. Deze reprise van Dynamics is een In Memoriam aan Jerry van Rooyen. De uitvoerenden zijn de Bigband van ArtEZ en de Guus Tangelder Bigband.

‘ Bas-Contra-Bas-Contra-Bas’
Guus Tangelder Bigband
Solisten: Bart Tarenskeen, Wiro Mahieu, Henk Haverhoek
zondag 4 oktober K13 Velp 16.00 uur
dinsdag 6 oktober Musis Sacrum Arnhem 21.30 uur

Bij de dubbelslagconcerten staat de contrabas centraal. Tijdens het project Bas-Contra-Bas-Contra-Bas worden drie prominente jazzbassisten in de schijnwerpers gezet. Henk Haverhoek, Bart Tarenskeen en Wiro Mahieu. Zij zullen afzonderlijk maar ook gezamenlijk te horen zijn in composities van Bart Tarenskeen, Henk Haverhoek en Falk Huebner. Dat de contrabas behalve als begeleidingsinstrument ook als melodie-instrument kan dienen wordt door deze drie rasmusici bewezen. Op hun site kunt u alle informatie vinden over deze gerenommeerde jazzmusici: www.henkhaverhoek.nl www.wiromahieu.nl www.barttarenskeen.nl . Voor dit project zijn speciale compostities en arrangementen geschreven waarbij ook de lage blaasinstrumenten worden ingezet: basklarinetten, baritonsaxen en tuba’s mengen prachtig bij de sound van de drie contrabassen. De Bezetting van de bigband luidt: saxofoon: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever. trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Bert van Ginkel en Ronald Pes. trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast.

DubbelSlag Jazzconcert
Guus Tangelder Bigband
‘Vocal Project’ Westera/Tarenskeen
Gastsolisten: Vera Westera: zang, Bart Tarenskeen: arrangeur Schouwburg Agnietenhof Tiel
Zondag 17 mei, aanvang 15.30 uur

Het DubbelSlag Jazzconcert is een nieuw initiatief van de Guus Tangelder Bigband in samenwerking met Cultureel Centrum De Plantage in Tiel. Vooraf kunnen cursisten deelnemen aan twee workshops waar arrangementen in diverse stijlen worden ingestudeerd. Tijdens het concert krijgen ze de unieke mogelijkheid hun muziek samen met de profs van de GTBB ten gehore te brengen. Daarnaast staat het Vocal Project van Vera Westera en Bart Tarenskeen op het programma. Vocaliste Vera Westera is na een time out weer volledig terug op de podia. Samen met Bart Tarenskeen heeft ze een selectie gemaakt uit de rijke geschiedenis van de ‘American Song’. Klassiekers zoals Skylark, My heart belongs to Daddy en They can’t take that away from me, werden door arrangeur Bart Tarenskeen in een geheel eigen jasje gestoken. Zijn ritmische en harmonische vondsten geven blijk van grote waardering voor de muziek van Wynton Marsalis. De interpretatie door Vera Westera is ook niet alledaags te noemen. Haar stembereik, de diversiteit in klankkleuren, haar ritmische souplesse en de gave om het publiek te verrassen zijn de ingrediënten die dit concert tot en ware belevenis zullen maken. De Guus Tangelder Bigband, bestaand uit vooraanstaande jazzmusici, zal zich in composities van ondermeer Oliver Nelson, Thad Jones en Bil Hollman ook niet onbetuigd laten. De bezetting luidt: saxofoon: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever. trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Bert van Ginkel en Ronald Pes. trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast. Info en opgeven voor de Bigband workshop kan via www.plantage.info en www.guustangelder.nl

Dinsdag 5 mei, Guus Tangelder Bigband
in Café Restaurant Mahler-Musis Sacrum Arnhem

Laatste concert in dit seizoen van de Guus Tangelder Bigband staat de Bastuba als solo-instrument op het programma. De jonge Noorse tubaspeler Daniël Herkestal is een ‘ontdekking’ van trompettist Bert Lochs. Samen met hem en pianist Dirk Balthaus vormen zij sinds kort het trio Loch/Balthaus/Herkestal. Speciaal voor dit concert schreef Bert Lochs een arrangement voor de tuba en Bigband. De GTBB zal daarnaast composities spelen van het roemruchte SuRa Orchestra. Ook is het traditie bij het laatste concert van het seizoen dat enkele gastzangeressen van ArtEZ zullen optreden. Gabriëlla Markus is één van hen. Als entr’acte kunt u luisteren naar het trio Lochs/Balthaus/Herkestal

DubbelSlag Jazzconcert
Guus Tangelder Bigband in K13 Velp
‘Sing a Song’
Zondag 19 april
aanvang Workshop: 13.00 uur
aanvang concert: 16.00 uur

Het DubbelSlag Jazzconcert is een initiatief van de Guus Tangelder Bigband. Het orkest werkt hierbij samen met amateur-jazzmuzikanten uit de gemeente Rheden. Als voorbereiding op dit concert is er op zondag 19 april om 13.00 uur een workshop in K13. Opgaaf voor deelname kan via www.guustangelder.nl. De partijen worden dan van te voren toegestuurd. Aansluitend vindt om 16.00 uur het concert plaats. Hierbij zullen de workshoppers deze muziek samen met de profs van de GTBB ten gehore te brengen. Het thema van dit concert is ‘Sing a Song’. Vijf zangeressen brengen deze middag een zeer gevarieerd programma: Gabriëlla Markus student van ArtEZ, Suzanne Menheere jazzzangeres, Joanne Belgrave, in het dagelijks leven politieagente in de regio Rheden. en twee leerlingen van ‘Het Rhedens’: Maud de Feijter en Lisa Verweij. Zij zullen samen met de GTBB composities te gehore brengen van ondermeer Billie Holiday, Cole Porter, George Gershwin en Hoogy Carmichael. Alle songs voor dit project werden speciaal gerangeerd door componist Bart Tarenskeen.

DubbelSlag Jazzconcert
Guus Tangelder Bigband
‘Vocal Project’ Westera/Tarenskeen
Gastsolisten: Vera Westera: zang, Bart Tarenskeen: arrangeur
‘Hof van Wageningen’ Lawickse Allee Wageningen
Zaterdag 18 april, aanvang 15.30 uur
Aanvang workshop 13.00 uur

Het DubbelSlag Jazzconcert is een nieuw initiatief van de Guus Tangelder Bigband. Het orkest gaat hierbij een samenwerkingsverband aan met amateur-muzikanten Wageningen en omgeving. Vooraf is er een bigband-workshop waarbij arrangementen in diverse stijlen diverse worden ingestudeerd. Tijdens het concert krijgen ze de unieke mogelijkheid hun muziek samen met de profs van de GTBB ten gehore te brengen. Daarnaast staat het Vocal Project van Vera Westera en Bart Tarenskeen op het programma. Vocaliste Vera Westera is na een time out weer volledig terug op de podia. Samen met Bart Tarenskeen heeft ze een selectie gemaakt uit de rijke geschiedenis van de ‘American Song’. Klassiekers zoals Skylark, My heart belongs to Daddy en They can’t take that away from me, werden door arrangeur Bart Tarenskeen in een geheel eigen jasje gestoken. Zijn ritmische en harmonische vondsten geven blijk van grote waardering voor de muziek van Wynton Marsalis. De interpretatie door Vera Westera is ook niet alledaags te noemen. Haar stembereik, de diversiteit in klankkleuren, haar ritmische souplesse en de gave om het publiek te verrassen zijn de ingrediënten die dit concert tot en ware belevenis zullen maken. De Guus Tangelder Bigband, bestaand uit vooraanstaande jazzmusici, zal zich in composities van ondermeer Oliver Nelson, Thad Jones en Bil Hollman ook niet onbetuigd laten. De bezetting luidt: saxofoon: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever. trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Bert van Ginkel en Ronald Pes. trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast. Info en opgeven voor de Bigband workshop kan via www.guustangelder.nl

Café Restaurant Mahler-Musis Sacrum Arnhem
Dinsdag 7 april, aanvang 21.30 uur vrij entree
Guus Tangelder Bigband/ ArtEZ saxofoon- en ritmesectie
Gastsolisten: Het ArtEZ Saxofoonkwartet. Vera Westera
Componist: Bart Tarenskeen

Deze één-na-laatste Bigband-dinsdag in ‘Mahler’ van dit seizoen staat bol van de muzikale verrassingen. Vóór de pauze zal de kopersectie van de GTBB zal zich voegen bij de saxofoon- en ritmesectie van de bigband van ArtEZ. Zij spelen een spectaculair programma waarbij alle belangrijke composities uit de bigbandwereld de revue passeren. Een turbulent arrangement van I Got Rhythme van Rob McConnel, het moderne Midnight Run van Bill Hollman, het klassieke Kids are Pretty People en Mr Phone Bone van Bob Mintzer. Als entre-act de presentatie van een nieuw saxofoonkwartet. Het ArtEZ Saxofoonkwartet is opgericht naar aanleiding van de Eerste Internationale Saxofoondag op het conservatorium in Arnhem en wordt gevormd door de docenten: Guus Tangelder: sopraan- en altsaxofoon, Willem van Merwijk: altsaxofoon, Joerg Kauffman: tenorsaxofoon en Frans Vermeerssen: baritonsaxofoon. Het repertoire bestaat uit oorspronkelijke composities van o.a. Frans Vermeerssen en werken van David Liebmann en Bobby Watson. Na de pauze kunt u luisteren naar een splinternieuw programma van de GTBB met zangeres Vera Westera. Componist/bassist Bart Tarenskeen voor deze combinatie ter gelegenheid van een kleine tournee langs Gelderse Podia een zestal eigenzinnige arrangementen gemaakt gebaseerd op Standards. Kenmerkend voor de arrangementen van Bart Tarenskeen zijn de verrassende ritmische- en harmonische wendingen waaruit zijn liefde blijkt voor de muziek van Winton Marsalis.

DubbelSlag Jazzconcert Guus Tangelder Bigband
De Lindenberg Steigerzaal Nijmegen
Zondag 5 april, aanvang 15.30 uur
‘Vocal Project’ Westera/Tarenskeen
Gastsolisten: Vera Westera: zang,
Bart Tarenskeen: bas/arrangeur

Het DubbelSlag Jazzconcert is een nieuw initiatief van de Guus Tangelder Bigband. Het orkest gaat hierbij een samenwerkingsverband aan met amateur-muzikanten van de Kunstencentrum de Lindenberg en stichting JINN in Nijmegen. Vooraf is er een bigband-workshop waarbij diverse arrangementen worden ingestudeerd. Tijdens het concert op 5 april in de Steigerzaal van de Lindenberg krijgen ze de unieke mogelijkheid hun muziek samen met de profs van de GTBB ten gehore te brengen. Daarnaast staat het Vocal Project van Vera Westera en Bart Tarenskeen op het programma. Vocaliste Vera Westera is na een time out weer volledig terug op de podia. Samen met Bart Tarenskeen heeft ze een selectie gemaakt uit de rijke geschiedenis van de ‘American Song’. Klassiekers zoals Skylark, My heart belongs to Daddy en They can’t take that away from me, werden door arrangeur Bart Tarenskeen in een geheel eigen jasje gestoken. Zijn ritmische en harmonische vondsten geven blijk van grote waardering voor de muziek van Wynton Marsalis. De interpretatie door Vera Westera is ook niet alledaags te noemen. Haar stembereik, de diversiteit in klankkleuren, haar ritmische souplesse en de gave om het publiek te verrassen zijn de ingrediënten die dit concert tot en ware belevenis zullen maken. De Guus Tangelder Bigband, bestaand uit vooraanstaande jazzmusici, zal zich in composities van ondermeer Oliver Nelson, Thad Jones en Bil Hollman ook niet onbetuigd laten. De bezetting luidt: saxofoon: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Ewout Dercksen, Robert Prinsen en Esther Klever. trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Bert van Ginkel en Ronald Pes. trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. piano: Hans Kwakkernaat, bas: Henk Haverhoek en drums: Pieter Bast. Info en opgeven voor de Bigband workshop kan via www.guustangelder.nl

Café Restaurant Mahler-Musis Sacrum Arnhem
Dinsdag 3 maart, aanvang 21.30 uur
vrij entree
Guus Tangelder Bigband
Gastsolist: Thijs van Leer: hammond, piano en dwarsfluit.

Tijdens het afgelopen nieuwjaarsconcert bevond Thijs van Leer zich al onder het publiek en gaf zelfs een voorproefje. Samen met vocaliste Marlies Claasen bezong hij de Blues. Het vormde een prachtige opmaat tot het concert van dinsdag 3 maart. Thijs van Leer behoeft nauwelijks introductie: samen met gitarist Jan Akkerman was hij de oprichter van de wereldberoemde groep Focus waarmee hits werden gescoord als Hocus Pocus , House of the King en Sylvia. Maar Thijs had een brede muzikale horizon. Hij begon zijn muzikale carrière in groepen rondom Ramses Shaffy, componeerde een rock Mis, speelde op het Montreux Jazzfestival en nam samen met de gebroeders Brecker in New York het album ‘Nice To Have Met You’ op. Samen met de Guus Tangelder Bigband zal hij deze avond in volle omvang te horen zijn: als groovende Hammond-organist, als jazzy pianist, als sprankelende fluitist en scattende- en jodelende vocalist in o.a. Hocus Pocus. Het spreekt voor zich dat muzikale bagage van Thijs van Leer garant staat voor een avond boordevol muzikale verrassingen.

Dubbelslagconcert door de Guus Tangelder Bigband
en het Dubbelslagorkest van diverse Gelderse Culturele Instellingen
Solist Loek Dikker piano.


Het derde dubbelslagconcert van dit seizoen staat in het teken van filmcomponisten De films van Frederico Fellini zijn onlosmakelijk verbonden met de muziek van Nino Rota. Prachtige composities en melancholische thema’s als La Strada, La Dolce Vita en Otto e Mezzo worden uitgevoerd door de GTBB samen met amateur-musici van diverse Culturele instellingen in de provincie Gelderland. Het arrangement werd gemaakt door de Duitse arrangeur Thomas Forkert. De amateur-instrumentalisten nemen plaats in het orkest naast de profs van de GTBB. Deze unieke samenspeelsessie levert onvergetelijk momenten op voor zowel spelers als publiek. De tweede componist in dit project is de Amsterdamse pianist Loek Dikker. Hij schreef o.a. muziek voor films als De Vierde Man, Iris, Bela Bela en Ein Mann wie Eva. Een uitgebreide lijst van composities is te zien op www.loekdikker.nl. Op het programma staan twee grote werken Little Tommy lost control for a While. Een suite waarin alle musici solistisch uitgebreid aan de tand worden gevoeld en waarbij de componist zelf de pianopartij voor zijn rekening neemt. Het tweede werk Contrasts for Bigband ging het afgelopen Holland Festival in Première in het Amsterdamse Bimhuis en wordt nu voor de tweede keer uitgevoerd. Behalve extremen in de solistische aanpak krijgt de saxofoonsectie het voor hun kiezen in een turbulente Rollercoaster-achtige special.
Opgave voor deelname aan Dubbelslagorkest via www.guustangelder.nl Het repetitieschema en muziekpartijen worden dan op verzoek toegestuurd.

Nieuwjaars Concert
Guus Tangelder Bigband

Gastsolisten:
Marlies Claasen: zang
Angelo Verploegen: trompet
Dinsdag 6 januari 2009 Musis Sacrum Café Mahler Arnhem
Aanvang 21.30 uur, vrij entree

Het eerste concert van de Guus Tangelder Bigband in het nieuwe jaar is altijd extra feestelijk. Twee gastsolisten zullen dit concert de glans geven van een nieuwjaarsconcert. Zangeres en TV-personality Marlies Claasen zal op geheel persoonlijke wijze samen met de bigband composities uit het ijzeren jazzrepertoire ten gehore brengen. Medium tempostukken als ‘s Wonderful‘ worden smaakvol afgewisseld door Ballades als ‘Angel Eyes’. Ook zingt Marlies ‘I’ve got the World on a String’ in een arrangement van de Belgische trompettist/componist Bert Joris. De tweede solist van deze avond is trompettist Angelo Verploegen. Hij speelde o.a met Frank Grasso Big Band, Maiden Voyage Big Band, Corrie en de (Grote) Brokken, Jaap Blonk's Splinks, De Dijk, Frank Boeijen, Candy Dulfer. Hij mag gerekend worden tot de een van de toonaangevende jazztrompettisten in Nederland. Angelo is als hoofdvakdocent verbonden aan conservatoria van Utrecht en Arnhem. Zijn programmakeuze voor dit concert is zeer divers. Van Duke Ellington via zijn eigen compositie Brad Feart komen we terecht bij de Innocent Blues van collega-trompettist Bert Joris. Vanzelfsprekend zal de GTBB en eigen solisten ook een deel van het programma voor haar rekening nemen waarbij u deze avond ondermeer composities van Thad Jones en Oliver Nelson kunt verwachten.

‘ArtEZ meets GTBB’

Een belangrijk onderdeel binnen het curriculum van het Arnhems conservatorium is het vak Bigband. Ook dit nieuwe schooljaar storten studenten van ArtEZ zich op arrangementen uit de rijke bigbandgeschiedenis De uitstekende relatie van de musici van de GTBB met het Arnhems conservatorium heeft geresulteerd tot deze samenwerking. Bij het concert op dinsdag 4 november zal de saxofoonsectie én de ritmesectie van ArtEZ de muzikale strijd aan gaan met de koperblazers van de GTBB. Dat het om een pittig programma gaat moge blijken uit de composities die op het programma staan: van de Japanse bandleidster Toshiko Akiyoshi: Let the Tape Roll, van Thad Jones: Three and One en een spannend arrangement van bassist Henk Haverhoek van All the Things You Are. Ook kunt u in dit programma luisteren naar zangstudent Rob de Nijs, Als solist met de GTBB zal o.a. het befaamde Georgie Fame arrangement ten gehore brengen van But not for Me en Just Friends in een arrangement van Herman Schoonderwalt. Daarnaast staat een Dubbel-Saxkwintet op het programma met Supersax- composities waarbij uptempo solo’s van Charlie Parker vijfstemmig zijn gearrangeerd. De GTBB speelt vervolgens een eigen programma met o.a. de composities The Teachings of Faunt Leroy van trompettist Bert Lochs en Alone at Last van de Belgische componist Bert Joris.

DubbelSlag Jazzconcert
Guus Tangelder Bigband
Schouwburg Agnietenhof Tiel
Zondag 5 oktober aanvang 15.30 uur
Gastsolist: Bart van Lier, trombone


Het DubbelSlag Jazzconcert is een nieuw initiatief van de Guus Tangelder Bigband. Het orkest gaat hierbij een samenwerkingsverband aan met amateur-muzikanten uit Tiel en omgeving. Vooruitlopend op het concert namen zij deel aan een bigbandworkshop georganiseerd door muziekschool De Plantage waarbij onder leiding van musici van de GTBB drie arrangementen werden ingestudeerd. Tijdens het concert op 5 oktober in De Agnietenhof in Tiel krijgen ze de unieke mogelijkheid hun muziek samen met de profs van de GTBB ten gehore te brengen. Bij dit concert is de fenomenale trombonist Bart van Lier de gastsolist. Bart van Lier is een jazzmusicus met een internationale faam. Zijn virtuoze trombonespel gaat altijd samen met een wonderschone muzikaliteit en speelse improvisaties. Hij speelde o.a. met Mel Lewis, Slide Hampton, en Peter Herbolzheimer en is de lead trombonist van het Metropole Orkest.

Bekijk een impressie van het DubbelSlag concert

Guus Tangelder Bigband in K13 Velp

Zondag 14 september, aanvang 16.00 uur

Het DubbelSlag Jazzconcert is een nieuw initiatief van de Guus Tangelder Bigband. Het orkest gaat hierbij een samenwerkingsverband aan met amateur-jazzmuzikanten uit de gemeente Rheden. Vooruitlopend op het concert namen zij deel aan een bigbandworkshop in De Kapel in Ellecom waarbij onder leiding van musici van de GTBB drie arrangementen werden ingestudeerd. Tijdens het concert op 14 september in K13 krijgen ze de unieke mogelijkheid hun muziek samen met de profs van de GTBB ten gehore te brengen. Bij dit concert is de fenomenale trombonist Bart van Lier de gastsolist. Bart van Lier is een jazzmusicus met een internationale faam. Zijn virtuoze trombonespel gaat altijd samen met een wonderschone muzikaliteit en speelse improvisaties. Hij speelde o.a. met Mel Lewis, Slide Hampton, en Peter Herbolzheimer en is de lead trombonist van het Metropole Orkest.

Guus Tangelder Bigband na 12 jaar weer terug in het Luxor Theater.

Donderdag 11 september, aanvang 20.30 uur

In de jaren tachtig en negentig was de Guus Tangelder Bigband een vaste bespeler van het toenmalige Luxortheater. Op iedere laatste zondagavond van de maand waren er concerten met befaamde gastsolisten. Het uit New York afkomstige Meridian Arts Ensemble (zie foto in bijlage), saxofonist Bob Mintzer, zangeres Deborah Brown en trombonist Jiggs Wigham zijn enkele namen waar het Arnhemse jazzpubliek indertijd in grote getale op af kwam. Na twaalf jaar staat het orkest wederom in het prachtig gerestaureerde LuxorLive.

In het kader van de openingsweek presenteert de GTBB op donderdagavond 11 september een programma met muziek en film. Vóór de pauze staat de Grandeur-Suite, gecomponeerd voor Sonsbeek 2008, op het programma. Een prachtige opmaat voor de slechts 10 dagen verwijderde slotmanifestatie van Internationale Beeldententoonstelling in Park Sonsbeek. Een laatste mogelijkheid dus om deze prachtige muziek nog eens live mee te kunnen maken.

De tweede helft van de avond staat in het teken van de muziek van- en de film over Ray Charles. Alle bekende songs zoals Hit the Road Jack, What’d I Say en Unchain my Heart zullen door de Bigband worden uitgevoerd met solistische medewerking van zangers Vera Westera. (o.a. bekend van de popversie van Song Grandeur) Hierbij zullen ook fragmenten worden gedraaid uit de film Ray. De arrangementen zijn zo swingend en aanstekelijk dat er gegarandeerd op gedanst zal worden. Geheel in de sfeer van het openingsfeest van LuxorLive.

www.luxorlive.nl www.guustangelder.nl

Concert Guus Tangelder Bigband
Café Restaurant Mahler Musis Sacrum Arnhem
Live CD opname van de Grandeur Processiemuziek.
Compositie: Bert Lochs.
dinsdag 6 mei aanvang 21.30 uur. vrij entree

Het laatste concert van de Guus Tangelder Bigband voor dit seizoen in Musis Sacrum/Mahler staat deels in het teken van Grandeur. Voor de pauze staat de Processiemuziek op het programma zoals die op zondag 8 juni uitgevoerd gaat worden door een tiental harmonie- en fanfaregezelschappen. Van dit concert worden opnames gemaakt voor de speciaal uit te brengen Grandeur Processie CD. De gildenhoofden en de leden van de deelnemende orkesten kunnen zo al een beetje van de sfeer van Grandeur proeven zoals die op zondagmiddag 8 juni in de binnenstad van Arnhem zal ontstaan.
Voor meer informatie, zie www.sonsbeek2008.nl

Maar ook: Tien jaar lang al begeleiden de musici van de Guus Tangelder Bigband vele gastsolisten tijdens de dinsdagavondconcerten in Mahler. De trouwe luisteraar heeft daarbij kunnen opmerken dat het orkest zelf ook fantastische solisten heeft. Reden genoeg om ze tijdens slotconcert van het tiende seizoen eens extra in de spots te plaatsen. Onder het motto ‘GTBB Tapt Uit Eigen Vat’ kunt u vanavond na de pauze luisteren naar tal van solisten in uiteenlopende composities.
De bezetting: Saxofoons/klarinet/dwarsfluit: Guus Tangelder, Ruben Leijh, Gerlo Hesselink, Robert Prinsen en Job Helmers. Trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Bert van Ginkel en Ronald Pes Trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Bert Lochs en Pieter van Engelen. Piano Hans Kwakkernaat, contrabas Henk Haverhoek en drums Pieter Bast.

Concert Guus Tangelder Bigband
Café Restaurant Mahler Musis Sacrum Arnhem
gastsolist Rob van den Broeck piano
Daniël Brandl cello en Laura Loeters zang.
dinsdag 1 april aanvang 21.30 uur. vrij entree

Pianist Rob van den Broeck schreef vier jaar geleden de compositie Novemberlight voor de Guus Tangelder Bigband. Hierbij nam hij zelf de solopartij voor zijn rekening. Van dit stuk werd een live CD opname gemaakt vanuit wat toen nog ‘de Derde van Mahler’ heette. Naast zijn buitenlandse concerten met het European Jazz Ensemble vindt hij steeds weer tijd om nieuwe muziek te schrijven. Op het programma van vanavond staan wederom enkele premières waaronder het stuk ‘Interaction’. Naast zijn professie als pianist/componist is Rob een succesvol schilder. Voor hem is improviseren als een soort van schilderen met muzikaal materiaal. Rob was samen met tenorsaxofonist Dick Vennik leider van de toonaangevende Nederlandse groep Free Fair en Free Fair plus. Ook was hij lange tijd hoofdvakdocent piano aan het Arnhems conservatorium. Onder zijn bezielende leiding studeerden talentvolle en inmiddels succesvolle pianisten Hans Kwakkernaat, Martin Fondse en Michiel Braam. De GTBB geeft deze avond wederom gelegenheid aan twee studenten van ArtEZ om zich solistisch te presenteren. Zangeres Laura Loeters zingt ondermeer werk van Fats Waller en cellist Daniël Brandl kunt u beluisteren in de compositie Atonal van de Belgische componist Bert Joris.

Concert Guus Tangelder Bigband
Café Restaurant Mahler Musis Sacrum Arnhem
Gasten het Charivari trio
dinsdag 4 maart aanvang 21.30 uur. vrij entree

Na een afwezigheid van drie maanden hervat de GTBB weer haar ‘eerste dinsdagconcerten’ in Mahler. Om de periode van afwezigheid goed te maken staan er bijzondere gasten op het programma. Enkele jaren geleden troffen ze elkaar in het programma ‘Vreemdgaan’. Het Charivari trio en de GTBB. In die tijd is ook de muziek opgenomen voor de CD ‘Una Noche’. De enorme belangstelling voor dit cross-overproject tussen bigband- en wereldmuziek rechtvaardigt een reprise. In de prachtige composities zoals Oriëntal Bass, gearrangeerd door Joop van Erven en Zvonija Zvonija door Anneke Frankenberg gaan onregelmatige maatsoorten als vanzelfsprekend over in een pompende New Orleans blues, een up-tempo trombonesolo of een swingende latin groove. Het Charivari trio bestaat uit Anneke Frankenberg viool, Bart Lelivelt accordeon en Gerard Schoren contrabas. Componist/arrangeur van de meeste stukken Joop van Erven is de drummer bij dit bijzondere project. Het Charivari trio: Zingt en speelt op viool, accordeon en contrabas muziek van Roemenië tot Venezuela. Eigenzinnige bewerkingen van authentieke Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese volksmuziek worden afgewisseld met eigen composities, Cubaanse begrafenisdansen worden vermengd met nieuwe Nederlandse zigeunermuziek en Roemeense drinkliederen. Op het podium dagen de drie muzikanten elkaar uit tot virtuoos samenspel en adembenemende improvisaties. Ze rekenen af met de grenzen tussen exotische culturen en laten hun publiek horen dat het Charivari trio een onweerstaanbare mix is van een klassiek strijktrio, een jazzorkest en een volksmuziekgroep.

Laatste matinee door Guus Tangelder Bigband in K13?

Het lijkt er op dat het concert van de Guus Tangelder Bigband op zondagmiddag 2 maart in K13 het laatste zal zijn in een reeks van zes jaar Jazz Matinees op de zondagmiddag in K13.(voorheen Kunsthuis 13) In de afgelopen jaren werden prachtige programma’s gepresenteerd in een informele sfeer met wisselende thema’s: Bas Contra Bas met drie bassolisten, ‘Vreemd Gaan’ met het Charivari trio, Carnaval des Arts met Winston Huisman, Sintprovisatieprojecten, Flutes en Brass met o.a. Ronald Snijders en Peter Guidi, moderne muziek o.l.v. de Engelse componist Graham Collier en een reeks van gastsolisten: de New Yorkse zangeres ‘M’, Bart van Lier, Bert Joris, Ferdinand Povel, Vera Westera, Luc Houtkamp, Rob van den Broeck, Benjamin Herman, Eef Albers en Gijs Hendriks.

Te hoge kosten en te weinig middelen bedreigen de voortzetting van de bigband matinees. Om het voorlopig laatste concert extra luister bij te zetten is er, voorafgaand aan het concert, een meespeelworkshop om 15.30 uur. Deze workshop is vooral bedoeld voor jonge blazers uit de gemeente Rheden. De benodigde bladmuziek zal worden toegezonden wanneer men zich opgeeft via de site www.k13.nl of www.guustangelder.nl onder vermelding van naam, instrument en hoe lang men al speelt. Aanmelden op zondagmiddag kan ook. De kosten voor de workshop bedragen 5 euro inclusief toegang tot het concert. Aanvang van het concert is voor deze keer 17.00 uur.

Ondanks het sombere perspectief willen K13 en de GTBB alle toch pogingen in het werk stellen om volgend seizoen mogelijk een beperkt aantal concerten te organiseren. Hiertoe zijn financiële middelen onontbeerlijk. Er zal een beroep worden gedaan op sponsoren, fondsen en subsidies om een voortzetting van deze serie van bigband concerten in de K13 garant te stellen. Ook is de verwachting dat doormiddel van de meespeel-workshops een nieuw- en jonger publiek geïnteresseerde raakt. Er zal contact worden gezocht met muziekverenigingen in de gemeente Rheden en leerlingen van middelbare scholen.

Het programma voor zondag 2 maart. Aanvang 17.00 uur!! Reserveren 026-3642613.

Enkele jaren geleden troffen ze elkaar in het programma ‘Vreemdgaan’. Het Charivari trio en de GTBB. In die tijd is ook de muziek opgenomen voor de CD ‘Una Noche’. De enorme belangstelling voor dit cross-overproject tussen bigband- en wereldmuziek rechtvaardigt een reprise. In de prachtige composities zoals Oriëntal Bass, gearrangeerd door Joop van Erven en Zvonija Zvonija door Anneke Frankenberg gaan onregelmatige maatsoorten als vanzelfsprekend over in een pompende New Orleans blues, een up-tempo trombonesolo of een swingende latin groove. Het Charivari trio bestaat uit Anneke Frankenberg viool, Bart Lelivelt accordeon en Gerard Schoren contrabas. Componist/arrangeur van de meeste stukken Joop van Erven is de drummer bij dit bijzondere project.

Het Charivari trio: Zingt en speelt op viool, accordeon en contrabas muziek van Roemenië tot Venezuela. Eigenzinnige bewerkingen van authentieke Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese volksmuziek worden afgewisseld met eigen composities, Cubaanse begrafenisdansen worden vermengd met nieuwe Nederlandse zigeunermuziek en Roemeense drinkliederen. Op het podium dagen de drie muzikanten elkaar uit tot virtuoos samenspel en adembenemende improvisaties. Ze rekenen af met de grenzen tussen exotische culturen en laten hun publiek horen dat het Charivari trio een onweerstaanbare mix is van een klassiek strijktrio, een jazzorkest en een volksmuziekgroep.

K13 2 december en Mahler 4 december 2007
Guus Tangelder Bigband Decemberconcerten
Gastsolisten:
Hermine Deurloo: mondharmonica en altsaxofoon
Rob de Nijs jr.: vocals
Kassandra Papak: viool


Geen sinterklaas maar wel héél véél muzikale surprises bij de decemberconcerten van de GTBB De Guus Tangelder bigband heeft voor de decemberconcerten een extra vrolijke programma samengesteld: Drie gastsolisten zullen samen met de bigband een zeer gevarieerd programma presenteren. De mondharmonica, wereldwijd bekend geworden door Toots Thielemans, wordt bespeeld door zijn gewaardeerde collega Hermine Deurloo. Juist teruggekeerd van een Amerika tournee met het Willem Breuker Collectief waarin ze al acht jaar altsaxofoon speelt. Hermine speelde o.a. met Al Jarreau, John Engels, Toots Thielemans, Denise Jannah en Loes Luca. Daarnaast ontvangt de GTBB in het kader van jong talent ook twee talenvolle studenten van het Arnhems conservatorium. Vocalist Rob de Nijs (jr.) kruipt in de huid van Georgie Fame en violiste Kassandra Papak speelt composities van o.a. Hazel Leach. Info: www.k13.nl www.mssa.nl www.guustangelder.nl www.herminedeurloo.com www.robdenijs.eu

Biografie Hermine Deurloo
Hermine Deurloo, geboren en getogen in Amsterdam, speelt chromatische mondharmonica, altsax en sopraansax. Na haar studie aan het Sweelinck Conservatorium waar ze les kreeg van Tim Armacost en Jan Menu, specialiseerde ze zich op chromatische mondharmonica. Inmiddels is ze op dit instrument een veelgevraagde solist en studiomuzikant. Zij trad op met het Metropole Orkest, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Het Schönberg Ensemble, het orkest van Cor Bakker en met muzikanten als Al Jarreau, John Engels, Toots Thielemans, Denise Jannah en Loes Luca. Met het bekende orkest ‘het Willem Breuker Kollektief’ tourt zij al acht jaar over de hele wereld naar o.a. Japan, Amerika, China, Indonesie, en Europa. Op mondharmonica maakte Hermine drie CD’s:‘Sozhinos’ - 1997, ‘I Say jazz’ - 1998, ‘Crazy Clock’ – New York, 2005 (met producer/gitarist/zanger Tony Scherr, bekend van Bill Frissell en Norah Jones) Binnenkort verschijnt haar niewe CD ‘Soundbite’; big band met mondharmonica. De arrangementen zijn gemaakt door Henk Meutgeert en Johan Plomp en meewerkende muzikanten zijn o.a. Michiel Borstlap, Ferdinand Povel, Ruud Breuls, en Hans Vrooman, en de producer is Reinder van Zalk. Hermine speelde allerlei tunes in voor films (Puk van de Pettenflet, Eric en het klein insectenboek) en televisie (Vreemde Kostgangers, RTL4 leaders, Talpa, de Unox reclame). Met het Willem Breuker Kollektief speelt ze op 4 CD’s; Honger-1999, Dorst-2001 en Misery-2002, At Ruta Maya Cafe – 2006, en twee DVD’s: Jona-2004 en Faust-2005).

Mahler 6 november 2007
Guus Tangelder Bigband
Gasten Martin Gort en André Groen ‘van West Afrika tot Cuba’

Twee percussionisten: André Groen en Martin Gort, Cuba kenners bij uitstek maar ook van de traditionele ritmes uit West Afrika. Zij zijn deze avond de gasten bij de Guus Tangelder Bigband. Composities van o.a. Tito Puente, Dizzy Gillespie bieden ook alle ruimte voor muzikale cross-overs tussen Jazz- en Latin muziek. Martin Gort heeft een indrukwekkende staat van dienst: speelde met vele bands waaronder Africa Soli, Salsaya maar ook met Gloria Gayner en het Rosenberg Trio en het Metropole Orkest. Als percussie docent is hij verbonden aan het Domein voor Kunst en Cultuur Arnhem. Slagwerker-percussionist André Groen beweegt zich in een breed muzikaal veld waarbinnen zijn persoonlijke visie en uitstraling onmiskenbaar is. Zijn speelpraktijk strekt zich uit van hedendaagse klassieke muziek in orkest ereprijs tot zijn eigen Danzon orkesten en de vele percussie-ensembles. Hij is als hoofdvakdocent verbonden aan het Arnhems conservatorium en leidt latin-ensembles op het Domein voor Kunst en Cultuur arnhem. Van datzelfde conservatorium zal deze avond ook een saxofoonkwintet en de ritmesectie van de ArtEZ bigband ‘aanschuiven’ bij de Guus Tangelder Bigband. In compostities met spectaculaire sax-specials kunt u luisteren naar klassieke composities van ondermeer Thad Jones, Toshiky Akiyoshi maar ook naar ‘Suspense‘van Dolf de Kinkelder met een viool-feature van Raphael Armin.

Guus Tangelder Bigband en gastsolisten
K 13 Velp (Kunsthuis 13)
Kastanjelaan 13 Velp t/o NS station
Zondag 7 oktober aanvang 16.00 uur
John Ruocco tenorsaxofoon/klarinet
Monic Kersten vocal
Reserveren aanbevolen: 026-3642613

De eerste jazzmatinee van de Guus Tangelder Bigband van dit seizoen in K-13 biedt liefhebbers van jazz- en bigband alle mogelijkheden het muzikale hart op te halen. De van oorsprong Amerikaanse saxofonist John Ruoccco is één van de solisten deze middag. Hij heeft een enorme staat van dienst. Speelde met o.a. Dizzy Gillespie, Slide Hampton, Toots Tielemans, Beaver Harris, Philippe Catherine en vele anderen. Hij maakt deel uit van de befaamde WDR Bigband en is hoofdvak docent aan het koninklijk conservatorium in Den Haag. Diens Lyriek, techniek en adembenemende virtuositeit vormden een inspiratiebron voor een hele generatie saxofonisten. De tweede soliste is vocaliste Monic Kersten. Zij studeerde in 1991 af aan het Arnhems conservatorium waar ze later als gastdocent terugkeerde. Monic maakt deel uit van diverse ensembles en werkte samen met o.a. Jasper van ’t Hof, Andreas Kretchmeijer en Miguel Boelens . Enige tijd geleden bracht ze bij Munich Records haar CD ‘Land of Dreams’ uit. Het repertoire van deze CD bevat een eigenwijze mix van compostities van Monic in verrassende arrangementen. Met de Guus Tangelder bigband zal ze deze middag gevoelige ballades als Skylark afwisselen met pittige up tempo stukken. Zoals in alle voorgaande seizoenen is de opstelling en de sfeer rondom de jazzmatinee informeel en ongedwongen. Een prachtige gelegenheid voor jeugdige luisteraars om in dit ‘Jazzy Tijdperk’ kennis te nemen van dit swingende concert. info: www.k13.nl www.guustangelder.nl www.johnruocco.nl www.monickersten.nlGuus Tangelder Bigband en gastsolisten
Café Restaurant Mahler Musis Sacrum Arnhem
Dinsdag 2 oktober aanvang 21.30 uur
John Ruocco tenorsaxofoon/klarinet
Monic Kersten vocal

Het tweede concert van de Guus Tangelder Bigband van dit seizoen in Musis/Mahler biedt liefhebbers van jazz- en bigband-muziek de mogelijkheid het muzikale hart op te halen. De van oorsprong Amerikaanse saxofonist John Ruoccco is één van de solisten. Hij heeft een enorme staat van dienst. Speelde met o.a. Dizzy Gillespie, Slide Hampton, Toots Tielemans, Beaver Harris, Philippe Catherine en vele anderen. Hij maakt deel uit van de befaamde WDR Bigband en is hoofdvak docent aan het koninklijk conservatorium in Den Haag. Diens Lyriek, techniek en adembenemende virtuositeit vormden een inspiratiebron voor een hele generatie saxofonisten. De tweede soliste is vocaliste Monic Kersten. Zij studeerde in 1991 af aan het Arnhems conservatorium waar ze later als gastdocent terugkeerde. Monic maakt deel uit van diverse ensembles en werkte samen met o.a. Jasper van ’t Hof, Andreas Kretchmeijer en Miguel Boelens . Enige tijd geleden bracht ze bij Munich Records haar CD ‘Land of Dreams’ uit. Het repertoire van deze CD bevat een eigenwijze mix van compostities van Monic in verrassende arrangementen. Met de Guus Tangelder bigband zal ze deze avond gevoelige ballades zoals Skylark afwisselen met pittige up-tempo stukken. De bigbandconcerten bieden een breed publiek de gelegenheid om in dit ‘Jazzy Tijdperk’ kennis te nemen van diverse stijlen. info: www.musis-sacrum.nl - www.guustangelder.nl - www.johnruocco.nl- www.monickersten.nl

Vrijdag 31 augustus 2007 en dinsdag 4 september 2007

Guus Tangelder Bigband met vocale solisten:
Ronald Douglas, Sylvia Sars, Frankie Dollars, Danny Ladmacher en Bart Kiers.
'Stadsfeest Doetinchem', Simonsplein te Doetinchem, aanvang 20.30 en café Maher, Musis sacrum te Arnhem, aanvang 21.30

Vanwege het 10 jarige jubileum zullen de concerten van de Guus Tangelder Bigband in dit seizoen een extra tintje krijgen. Vier solisten zullen hun medewerking verlenen aan dit feestelijke concert: zanger Ronald Douglas duikt in het repertoire van Frank Sinatra terwijl Frankie Dollars Café Mahler zal laten trillen op zijn grondvesten met stevige Rock & Roll in de sfeer van Brian Setzer. Zangeres Sylvia Sars zal behalve eigen stukken ook enkele duetten met Ronald Douglas zingen. En last but not least zal pianist/zanger Bart Kiers, gitarist Danny Lademacher samen met de GTBB een ode brengen aan Herman Brood in ondermeer Saturday Night en Never be Clever.Guus Tangelder Bigband
Gastdirigent/componist Willem van Manen.

Zondag 1 april Kunsthuis 13 Velp aanvang 16.00 uur
Dinsdag 3 april Café Mahler Musis Sacrum Arnhem
Aanvang 21.30 uur

Ditmaal staat de Guus Tangelder bigband onder leiding van trombonist/componist Willem van Manen. Hij behoort tot de harde kern van jazzmusici die de Nederlands geïmproviseerde- en gecomponeerde muziek op de kaart heeft gezet. Samen met o.a. Willem Breuken en Louis Andriessen was hij betrokken bij de oprichting van orkest De Volharding. Ook stond hij aan de wieg van het Willem Breuker Kollektief. Later ging hij zijn eigen weg met zijn eigen orkest De Contraband. Een van de eigenzinnigste en puur Hollandse composities: De Ruyter Suite zal hij met de Guus Tangelder Bigband uitvoeren. Improvisaties op het scherp van de snede worden afgewisseld door prachtige gecomponeerde passages. Een concert weer geheel anders dan anders.
Info www.musis-sacrum.nl
www.k13.nl

Dubbelconcert door Guus Tangelder Bigband en de Bigband van ArtEZ onder leiding van de Britse componist Graham Collier.

zondag 2 maart 16.00 uur K 13 Velp reserveren 026-3642613
dinsdag 6 maart 21.30 uur Café Mahler Musis Sacrum Arnhem
optie: dinsdag 13 maart 21.30 uur Orpheus ApeldoornGraham Collier is één van de toonaangevende figuren in de vroege Engelse Jazz- en Improvisatie muziek. Als bassist leidde hij groepen met musici als John Surman, Kenny Wheeler en Karl Jenkins. De laatste was rietblazer bij de vermaarde groep Soft Machine. Zijn werk wordt in de international pers vergeleken met dat van Charles Mingus en Gil Evans. Hij werkte samen met het Danish Radio Jazz Orchestra, De NDR Bigband en het Jazzorkest van Sydney. Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag tournee geeft hij concerten in Canada, Engeland, Denemarken en voor Nederland alleen in Arnhem. Op uitnodiging van de Guus Tangelder Bigband geeft Graham Colier een concert in Café Mahler/Musis Sacrum en leidt hij een masterclass en workshop voor studenten van het Arnhems Conservatorium. De resultaten (van ondermeer zijn nieuwste composities als Europese première) kunt u beluisteren tijdens dit dubbelconcert.
Meer info www.jazzcontinuum.com www.guustangelder.nl www.ArtEZ.nl

Guus Tangelder Bigband en het HGO Koper Kwintet.

zondag 4 februari 16.00 uur. K 13 Velp reserveren 026-3642613
dinsdag 6 februari 21.30 uur. Café Mahler Musis Sacrum Arnhem
dinsdag 13 februari 21.30 uur. Schouwburg Orpheus ApeldoornBijzondere combinaties en verrassende muzikale invalshoeken vormen altijd een uitdaging bij de concerten van de Guus Tangelder Bigband. Ditmaal zal een klassiek ensemble zich mengen met de jazzy klanken van de bigband. Het HGO Koper Kwintet ziet het ook als een muzikale uitdaging om de speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde muziek samen met de GTBB uit te voeren. Componist Bert Lochs kreeg de opdracht een compositie te schrijven voor deze niet alledaagse combinatie waarbij elementen als improvisatie en swing uitvoerig aan de orde zullen komen. Van Martin Fondse staat de compositie ‘Picture This’ op het programma. Dit werk ging tien jaar geleden in première tijdens een concert van het Meridian Arts Ensemble en de GTBB en het Arnhemse Luxor Theater. Ook een première bij deze concerten is het stuk ‘ChilliWalk’ van de hand van saxofonist Ewout Dercksen. Het HGO Koper Kwintet bestaat uit Tonnie Kievits en Bob Koertshuis trompet, Laurens Woudenberg hoorn, Christian Ansink trombone en Arjan Stroop tuba.
Meer info: www.guustangelder www.k13.nl www.orpheus.nl www.musis-sacrum.nl

Guus Tangelder Bigband met ‘SaxGeweld(Dig)’

Het Nieuwjaarsconcerten van de GTBB krijgen altijd een extra feestelijk muzikaal tintje. Dit jaar leveren vijf saxofonisten met het programma ‘SaxGelwel(Dig)’ het nieuwjaarsvuurwerk. Ieder zal met een eigen arrangement als solist te horen zijn bij de GTBB. De altsaxofonisten Marc Scholten en Rob Sijben zullen samen met tenorsaxofonisten Bo van de Graaf, Ewout Dercksen en Peter Ennen de muzikale strijd aangaan. ‘Funky Alten’ tegen ‘Ronkende Tenoren’, growls vanuit de tenen en lyrische ballades. De echo van Charlie Parker, Coleman Hawkins, Cannonball Adderley John Coltrane, Ornette Coleman en Albert Ayler zal tijdens dit nieuwjaarsconcert weerklinken. Met deze ingrediënten uit de rijke saxofoongeschiedenis zal de start van het nieuwe jaar niet ongemerkt blijven. De heren van SaxGewel(Dig) hebben allen een zodanige staat van dienst in ondermeer het Metropole Orkest , I Compani en Oostenwind dat verdere introductie overbodig lijkt. Voor deze gelegenheid schreef Bert Lochs de spetterende compositie ‘Big B’ voor 10 saxofoons. Bassist/componist Bart Tarenskeen herschreef voor deze gelegenheid zijn compositie Hasta Luego voor 4 saxen en bigband. Ook vindt de première plaats van de compositie Rocinante van Ewout Dercksen. Het slotstuk van het programma is de swingende shuffle Commillas eveneens van de hand van Ewout.

Beste Jazzliefhebber opgelet:

Dinsdag 12 december aanvang 21.30 uur. Vrij toegang Dubbelconcert in het Theatercafé van Schouwburg Orpheus Apeldoorn

Vóór de pauze:
ArtEZ Bigband van het Conservatorium Arnhem.
Beatle Project o.l.v. Sander Ponne.
'Minder gelikte' Beatle composities in arrangementen van Lex Siedsma en Sander Ponne uitgevoerd door vocalisten, bigband en ritmesectie van het conservatorium Arnhem.
Ná de pauze:
Guus Tangelder bigband met gastvocalist Ronald Douglas.

www.orpheus.nl

Sintprovisatie, concerten voor Jong & Oud

Met medewerking van de Guus Tangelder Bigband, Charivari trio en het Groot Zwarte Pieten Orkest én Sinterklaas en Zwarte Piet.
Componisten: Joop van Erven, Anneke Frankenberg, Bert Lochs, Bart Tarenskeen

Het Sintprovisatie-concert is een heel bijzonder Sinterklaasconcert. Vier componisten hebben naar aanleiding van Sinterklaasliedjes bewerkingen gemaakt voor de Guus Tangelder Bigband, het Charivari trio en het groot Zwarte Pieten orkest. Dit orkest is samengesteld uit leerlingen van Het Domein van Kunst en Cultuur Arnhem. Samen zullen zij een spannend Sinterklaasconcert verzorgen waarbij de voor de 'Acteer-Piet' een bijzondere rol is weggelegd. Hij zal Sinterklaas de weg moeten wijzen in zijn zwerftocht over de wereld. Het navigatiesysteem van zijn stoomboot is defect zodat de tocht van Spanje naar Nederland niet geheel gladjes verloopt. Uit alle landen waar de Sint terecht komt wordt de muziek verwerkt in de Sinterklaascomposities: van swingen in New York tot salsa in Cuba, van vreemde toonladders in Turkije tot zigeunermuziek in Budapest. Het beloofd een muzikaal spektakel te worden waarbij het publiek zeker niet passief zal blijven. In de pauze zal Sinterklaas graag de kinderen ontvangen die, onder begeleiding een trio, een liedje voor hem mogen zingen.


23 november Boot 'Jules Verne' a/d Rijnkade Arnhem (Mandelabrug)
19.30 uur m.m.v. leerlingen van 'Het Domein'
Kaarten een uur voor aanvang aan de kassa van de boot
Volwassenen 7,50 euro, tot 16 jr. 5.00 euro

24 november Theater Junushof Wageningen
19.30 uur m.m.v. leerlingen van 't Venster'
Kaarten een uur voor aanvang aan de kassa van Junushoff
Volwassenen 7,50 euro, tot 16 jr. 5.00 euro

25 november Over Betuwe College locatie Huissen
19.30 uur m.m.v. Muziekvereniging 'Volharding' en 'De Stedlijke'.

28 november Podium Gigant Apeldoorn
19.30 uur m.m.v. leerlingen van 'Markant'

30 november 't Mozaïk Wijchen
19.30 uur m.m.v. leerlingen van K.C.'De Stroming'

3 december De Lindenberg Nijmegen
11.30 uur m.m.v. leerlingen van cultureel centrum de Lindenberg

3 december K13 (voorheen Kunsthuis 13) Velp
16.00 uur m.m.v. leerlingen van 'Musica Allegra'
Reserveren via K-13 tel.026-3642613

5 december Musis Sacrum Café Mahler Arnhem
21.30 uur m.m.v. leerlingen van Het Domein en De Lindenberg.

Dubbelconcert Guus Tangelder Bigband
Zondag 5 november 16.00 uur K-13 te Velp,
reserveren 026-3642613
Dinsdag 7 november 21.30 uur Café Mahler, Musis Sacrum Arnhem
CD presentatie 'Wegsleepregeling van Kracht
Gast: Hanz Mirck
Extra Gast: Amerikaanse trompettist Philip Harper

Tijdens het Arnhems Boekenbal raakte het publiek onder de indruk van de combinatie Bigband en de voordracht van Hanz Mirck. Dat optreden stond in het teken van de presentatie van zijn nieuwe gedichtenbundel. Vanavond wordt de CD op gepaste wijze gepresenteerd door Arnhems wethouder Willem Hoeffnagel. Hij maakte in de jaren tachtig als saxofonist deel uit van het roemruchte Rumoera Orkest. Dichter Hanz Mirck schreef een ontroerende en experimentele, 24 delige. serie sonnetten als hedendaags antwoord op Schuberts beroemde liederencyclus Die Winterreise. Componist Bert Lochs voorzag ze voor de Guus Tangelder Big band van fraaie, spannende muziek. Zo ontstond een eigentijds geheel van poëzievoordracht en filmische klanken. Met titels zoals Grijze Kop, Weerhaan , Stormende Morgen en Krasse Taal zal Hanz Mirck het publiek onmiddellijke aan zich weten te binden. De muzikanten volgen de dichter en omgekeerd. Over de extra gast Philip Harper: Philip vormde met zijn broer Wynard Harper de Harper Brothers en maakt o.a. deel uit van de legendarische Jazzmessengers van Art Blakey. In de periode hierboven geschreven is hij met Benny Golson aan het toeren door europa ( de " We remember Clifforden tour" ter nagedachtenis aan de 50 jaar geleden overleden trompettist Clifford Brown) en komt hij in zijn 'vrije' dagen dus naar Nederland. Philip is een van de laatsten met een sound zoals die hardboppers dat hadden als Clifford Brown, Lee Morgan en Freddie Hubbard. Philip zal samen met de GTBB schitteren in o.a. arrangementen zoals Joy Spring en Someday my Prince will Come.

'Stimmen Festival'
Zondag 29 oktober. Aanvang 16.00 uur
Locatie: Concertzaal van Het Domein van Kunst en Cultuur Arnhem
Weverstraat 16.
Reserveren: 026-3537752

Stichting Jazz in Arnhem is een organisatie die al sinds jaar en dag kwaliteitsjazz presenteert op de podia van Musis Sacrum. Onlangs is een samenwerking tot stand gekomen met de de stichting Jazz am Niederrhein, die actief is in de regio Niederrhein Westfalen. Dankzij die samenwerking ontvingen wij een uitnodiging om in Arnhem een bijdrage te leveren in het "Stimmenfestival", een twee maanden lopend project in de regio's Niederrhein en Gelderland. Om 16.00 uur begint een concert in de concertzaal van Het Domein van Kunst en Cultuur. Er zijn drie vocalisten uitgenodigd die worden begeleid door de Guus Tangelder Bigband. Jolande Geven behaalde in 1991 haar diploma zang lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium en studeerde bij Edwin Rutten, Greetje Kauffeld, Ge Titulaer en Annett Andriessen. Sinds 1983 treedt Jolande Geven op met diverse bands en bigbands, waaronder Dr. Jazz & co, Rosie Dawn Jazz Kwintet, Hein de Jong Kwintet en Tamam. Ook heeft ze veel studiowerk verricht en opgetreden in Avro Radio Swingsalon 1988. Met Martin Fondse maakt zij in de periode 1995-1997 deel uit van het duo en later kwintet Jerusalem Artichoke dat optreedt met gedichten op muziek. Het repertoire omvat gedichten van Claus, Campert, Ter Balkt, maar ook speciaal voor deze formatie geschreven gedichten. Jolande Geven is hoofdvakdocent bij ArtEZ locatie Arnhem en Het Domein. Ronald Douglas is hoofdvak docent bij ArtEZ Locatie Zwolle. Info; www.ronalddouglas.com Hij gaf o.a. componisten Rob van Bavel en Johan Plomb opdracht tot het schrijven van arrangementen met bigband. Yaso Romero Fernandes Met een zelf geschreven programma en een bijzonder originele presentatie gaf zij dit jaar een eindexamenconcert aan ArtEZ, waarmee ze een bijzondere indruk achterliet.. Dit resulteerde in de toelating tot de Messias Academie waar ze de tweede fase van haar opleiding begonnen is. Voor dit programma schreef ze teksten bij composities van Martin Fondse. Ze boeit door haar kraakheldere stemgeluid en prachtige melodieën op piano. Vera Westera. 'Avontuurlijke' zangeres. Schrijft eigen repertoire en is als zangeres te horen in diverse ad hoc ensembles en projecten waaronder de Groove Troopers. De Guus Tangelder Bigband behoeft nauwelijks toelichting. Ze bestaat uit 18 professionele jazzmusici afkomstig uit Midden-Nederland. Het orkest is opgericht in 1985 en bestond aanvankelijk uit vakstudenten en docenten van het conservatorium in Arnhem. De thuisbasis was het internationaal bekend staande George's Jazzcafé in de jaren negentig gevolgd door het Luxor Theater. Het concept was het organiseren van projectconcerten met een uitdagend karakter rondom binnen- en buitenlandse gastmusici, dirigenten en componisten. Eind jaren negentig verhuisde het orkest naar Musis Sacrum. In Grand Café 'de Derde van Mahler' kreeg het orkest de gelegenheid uit te groeien tot een van de 'hot items' in het Gelderse muziekklimaat. Mede door steun van de locale en provinciale overheden werd het mogelijk de dinsdagavondconcerten uit te laten groeien tot een laboratorium van muzikale oriëntatie, interpretatie en improvisatie, waarbij de jazztraditie, hedendaagse muziek, popmuziek en muziek uit de Oost Europa maandelijks voor een verrassend programma zorgen. De belangstelling voor het GTBB heeft geleid tot het uitbreiden van deze projecten over diverse Gelderse podia zoals Kunsthuis 13 in Velp en voor Stichting Jazz en Improvisatie Nijmegen. De GTBB maakte ook deel uit van de Big Bang, een organisatie waarbij vier Gelderse orkesten samen met vier Gelderse podia jaarlijks een interessant programma onder de aandacht van een groot publiek bracht. Gasten van de Guus Tangelder Bigband waren o.a.: Het Meridian Arts Ensemble, Georgie Fame, Bob Mintzer, Jiggs Wigham, Rita Reijs, Jerry van Rooyen, Nancy Marano, Deborah Brown, Ronald Douglas, Herman Schoonderwalt, Jarmo Hoogendijk, Paul van Kemenade, Hans Dulfer, Benjamin Herman, Eric Vloeimans, Joop van Erven, Dolf de Kinkelder, Bart Tarenskeen, Martin Fondse, Michiel Braam, Nico Langenhuijsen, Paul Stocker,Angelo Verploegen, Michael Gustorff en Loek Dikker. Ook waren er samenwerkingsprojecten met o.a. organist Johan Luijmes, Theatergroepen Het Hof en De Plaats. De Bezetting: sax en klarinet: Guus Tangelder, Ruben Leijh. Gerlo Hesselink, Robert Prinsen en Job Helmers. trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser , Bert van Ginkel en Frank Praat. trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Sander Hartgers, Bert Lochs en Arjan Reeser. gitaar: Henk van Rossum, piano: Hans Kwakkernaat, contrabas; Henk Haverhoek en drums: Yonga Sun. De Locatie: Het Domein, gevestigd aan de Weverstraat 16, heeft een uitstekende concertzaal. Het Domein is een organisatie die diverse uitingen van kunst, cultuur en muziek onderricht aan ruim 3500 studenten in alle leeftijdscategorieën. Regelmatig vinden er presentaties plaats, waar de uitkomsten van deze lessen over het voetlicht worden gebracht. Dit speciale concert in het kader van het Stimmenfestival is een mooie gelegenheid voor het publiek uit Arnhem en de regio, om deze cultuurtempel en broedplaats voor nieuw en jong talent eens van binnen te bezoeken. Reserveren mag, maar u kunt ook ter plaatse een kaartje kopen. De entreeprijs bedraagt € 7.50. Studenten van het Domein en CJP krijgen tegen overlegging van hun studentenkaart een korting van € 2.50

Dubbel Concert Guus Tangelder Bigband en de Bigband van het Conservatorium Arnhem. Gastsolist: Bert Joris (België) trompet

Zondag 1 oktober K-13 Velp aanvang 16.00 uur
Reserveren 026-3642613
Dinsdag 3 oktober Aanvang 21.30 uur Café-Restaurant Mahler/Musis Sacrum Arnhem

Al langer stond de naam van Bert Joris op het verlanglijstje van de Guus Tangelder Bigband. In combinatie met masterclasses en een bigbandproject aan het conservatorium in Arnhem is het mogelijk deze muzikant/componist als solist/arrangeur uit te nodigen voor een gastoptreden. Bert Joris begon zijn carrière als trompettist bij het vroegere BRT-jazzorkest van Etienne Verschueren. Berts naam duikt tegenwoordig overal op : als solist in heel Europa, als docent aan de Swiss Jazz School in Bern, als huiscomponist van het Brussels Jazz Orchestra, als gastsolist bij het Philip Catherine Trio, als leider van een eigen kwartet. Dit concert is een must voor ieder jazzmusicus en liefhebber van bigbandmuziek.Kunsthuis 13 Velp
zondag 7 mei aanvang 16.00 uur
Dubbelconcert Guus Tangelder bigband met
Gastsolist Bart van Lier trombone
en het Charivaritrio met Una Noche.

Voor de swingende afsluiter van het bigbandmatinee's van de Guus Tangelder Bigband in Kunsthuis 13 is meestertrombonist Bart van Lier uitgenodigd. Hij geldt als de nestor van de Nederlandse jazztrombonisten en heeft talloze talenten opgeleid aan conservatoria van Hilversum en Rotterdam. Momenteel is hij als professor verbonden aan de Muziekacademie in Stuttgart. Daarnaast is hij al jaren de lead-trombonist in het Metropole Orkest. In de jaren zeventig maakte deel uit van de befaamde Skymasters en speelde in orkesten van Mel Lewis, Peter Herbolzheimer en Slide Hampton. In de groep Bart's Bones speelt hij met trombonist Ilja Reijngoud. Met zijn broer, de bastrombonist Eric van Lier, gaf hij veel workshops in de Verenigde Staten en Engeland. Op het programma van Bart van Lier met de Guus Tangelder Bigband staan arrangementen van Rob Pronk, Peter Herbolzheimer, Jiggs Wigham en Bill Holman. Alsof het nog niet genoeg is zijn ook de muzikale vrienden van het Charivari trio en slagwerker Joop van Erven te gast. Samen met de Guus Tangelder Bigband roepen zij de muzikale sferen op uit Zuid-Amerika en Oost-Europa. Het titelstuk van de CD 'Una Noche' mág u niet missen. Ook het arrangement Zvonya Zvonya van Anneke Frankenberg zal de het lijf niet onberoerd laten Zoals altijd bij de bigband matinee valt er ook voor de jonge luisteraars heel wat te beleven. Reserveren aanbevolen.

Foto: Karlijne Pietersma

Gigant Apeldoorn, Festival

Vrijdag 5 mei, aanvang 19.00 uur
openluchtpodium bij Gigant.
De Guus Tangelder Bigband, het European Youth Jazz Orchestra, het Charivaritrio, jeugdorkest de PuBi's en presentatie en vocaal solist Marlies Claasen.

Het EYO is op tournee in Europa en geeft slechts een concert in Nederland. In samenwerking met afdeling cultuur van de provincie Gelderland is een programma ontwikkeld waaraan bovendien het Charivaritrio en jeugdjazzorkest De PuBi's van het Domein voor Kunst en Cultuur uit Arnhem hun medewerking zullen verlenen. De presentatie is in handen van Marlies Claasen. Zij zal ook als vocalist te horen met de Guus Tangelder bigband en het EYO . Het geheel speelt zich af op een openluchtpodium bij Theater Gigant in ApeldoornCafé Mahler, Musis Sacrum Arnhem
dinsdag 2 mei, aanvang 21.30 uur
'Domein Vocalen'
Solisten Bart van Lier: trombone

Na het grote succes van vorig jaar mogen ook dit jaar de Vocalisten van het Domein voor Kunst en Cultuur niet ontbreken. Irene Schöler, Vera Westera en Nico Gerarts zullen afzonderlijk voor het voetlicht treden maar ook samen in een close harmony arrangement van de song Cabaret. Trompettist/zanger Nico Gerarts maakt deel uit van de musical Cabaret die momenteel te zien is in Theater Carré in Amsterdam. Als swingende afsluiter van het bigbandseizoen van de Guus Tangelder Bigband in café Mahler is de meestertrombonist Bart van Lier de gastsolist. Hij geldt als de nestor van de Nederlandse jazztrombonisten en heeft talloze talenten opgeleid aan conservatoria van Hilversum en Rotterdam. Momenteel is hij als professor verbonden aan de Muziekacademie in Stuttgart. Daarnaast is hij al jaren de lead-trombonist in het Metropole Orkest. In de jaren zeventig maakte deel uit van de befaamde Skymasters en speelde in orkesten van Mel Lewis, Peter Herbolzheimer en Slide Hampton. In de groep Bart's Bones speelt hij met trombonist Ilja Reijngoud. Met zijn broer, de bastrombonist Eric van Lier, gaf hij veel workshops in de Verenigde Staten en Engeland. Op het programma van Bart van Lier met de Guus Tangelder Bigband staan arrangementen van Rob Pronk, Peter Herbolzheimer, Jiggs Wigham en Bill Holman.Ter gelegenheid van de Boekenweek 2006

organiseren het Domein voor Kunst en Cultuur Arnhem, de Bibliotheek en dagblad De Gelderlander een verhalenwedstrijd, met als thema "BOEM PAUKESLAG; schrijvers en muziek". Laat je fantasie de vrije loop voor een verassende interpretatie en maak kans op de Arnhemse Boekenbalprijs: publicatie van je verhaal in De Gelderlander! De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens het Arnhemse Boekenbal op 13 maart 2006 in café-brasserie Dudok. Hier zullen schrijvers met een Arnhemse achtergrond optreden, zoals Jan Siebelink en Hans Mirck. De laatste wordt begeleid door de Guus Tangelder Bigband.

'De Winterreise' van Schubert door de Guus Tangelder Bigband met voordracht van Hanz Mirck en composities van Bert Lochs. Concert op zondag 5 maart 16.00 uur in Kunsthuis 13 te Velp, aanvang 16.00 uur Reserveren aanbevolen. Een bijzonder concert. Reprise op dinsdag 7 maart in Café Mahler van Musis Sacrum Arnhem 21.30 uur

Uitgeverij Prometheus brengt in maart de bundel 'Wegsleepregeling van kracht' uit samen met een CD waarop dichter Hanz Mirck , begeleid door muziek van componist Bert Lochs en gespeeld door de Guus Tangelder big band, zijn 24-delige sonettenreeks voordraagt. Deze performance staat a.s. zondag centraal bij de matinee in Kunsthuis 13 in Velp. Hanz Mirck schreef een ontroerende en humoristische, hedendaagse gedichtenbundel. Hij liet zich hierbij inspireren door de liederencyclus Die Winterreise van Franz Schubert. De cirkel was niet rond zolang er geen muziek bij de gedichten zat. Hanz Mirck benaderde componist Bert Lochs met de vraag de gedichten naar eigen inzicht te voorzien van muziek. De bigband van Guus Tangelder tekende voor de uitvoering en ging eind januari de studio in om dit unieke samenwerkingsprojekt op CD te zetten. De dichter draagt op eigenzinnige en vaak onderkoelde wijze zijn gedichten voor, en de muziek vult in, vult aan, en zet soms op het verkeerde been. Andersom verklaart de tekst de muziek en verbindt waar verbanden schijnbaar ontbreken. Voordracht en muziek versterken elkaar op een bijzondere en niet eerder gehoorde manier en er ontstaat een geheel met een onverwacht filmisch karakter.

Foto: Karlijne Pietersma

Nieuwjaarsconcert zondag 8 januari 2006 in
Kunsthuis 13 Velp

Guus Tangelder Bigband & Sgt.Pepper en Vera Westera

Aanvang 16.00 uur

Het programma van de Guus Tangelder bigband bij de nieuwjaarsconcerten is altijd speciaal en feestelijk. De Arnhemse Beatles tributeband Sgt.Pepper is dit keer het gast orkest. Deze niet alledaagse combinatie had afgelopen zomer een bijzonder succesvolle première tijdens de opening van de 'Park Open Seizoen' het Arnhemse Sonsbeekpark. Beatlekenners Lex Siedsma en Sander Ponne kozen een tiental juweeltjes uit het Beatle oeuvre en arrangeerden deze voor de Guus Tangelder Bigband en Stg. Pepper. Op het programma staan interessante songs als A Day In The Life, Good Morning, Good Morning, I Am The Walrus, The Long And Winding Road en het adembenemende Eleanore Rigby. De authentieke uitvoering door de musici van Sgt.Pepper met daaraan toegevoegd de blazers van de bigband levert zo'n imposant live geluid op dat het zelfs de jazz- liefhebber niet onberoerd zal laten. In het eerste deel van het programma is vocaliste Vera Westera gastsolist in composities van Kenny Wheeler, Fats Waller en Ray Charles. Op de klassieker The Big Dipper van Thad Jones maakte Vera een tekst waarmee ze zich moeiteloos voegt in de hoogste regionen van de kopersectie. Kunsthuis 13 wordt voor de jazzmatinee omgetoverd tot een echt jazzcafé waarbij het publiek niet persé aan de stoel is gekluisterd. Ook jonge luisteraars zijn van harte welkom Gezien de te verwachten belangstelling en de beperkte ruimte is het raadzaam te reserveren. Dit kan op tel.nr. 026-3642613

Sintprovisatie Concerten voor Jong & Oud
december 2005

m.m.v. Guus Tangelder Bigband, Charivari trio en Groot Zwarte Pieten Orkest met Sinterklaas en Zwarte Pieten Componisten: Joop van Erven, Anneke Frankenberg, Bert Lochs, Bart Tarenskeen

24 november 19.30 uur Gigant Apeldoorn i.s.m.Markant 055-5220993
27 november 11.30 uur Cultureel Centrum De Lindenberg Nijmegen. 024-3273911
27 november 17.00 uur Musis Sacrum Arnhem i.s.m. Het Domein 026-3720720
1 december 19.30 uur 't Mozaïek Wijchen i.s.m. K.C. De Stroming 024-6450455
2 december 19.30 uur Maldensteijn Malden.is.m. K.C. De Stroming 024-3572259
4 december 16.00 uur Kunsthuis 13 Velp. i.s.m. Musica Allegra 026-3642613
6 december 21.30 uur Café Mahler Musis Arnhem i.s.m. Het Domein 026-3537751

Info: www.guustangelder.nl en www.charivari.nl

Het Sintprovisatie-concert is een heel bijzonder Sinterklaasconcert. Vier componisten hebben op basis van sinterklaasliedjes bewerkingen gemaakt voor bigband, Charivaritrio en een groot Zwartepietenorkest samengesteld uit leerlingen van Het Domein. Trompettist Bert Lochs maakte van Sinterklaasje bonne-bonne-bonne en Sinterklaas Kapoentje 'Bon Capon', slagwerker Joop van Erven schreef de mini Opera:'Zie de maan schijnt (door de bomen het bos niet meer') bassist Bart Tarenskeen laat het publiek meespelen en zingen in zijn gospelbewerking op 'Daar wordt aan de deur geklopt' en violiste Anneke Frankenberg laat, geheel volgens de Balkan-traditie', de paardenvoetjes in 7/8 maat trappelen. Sinterklaas zal 'al rappend' op bezoek komen en er zullen beslist enkele muziek-pieten van de partij zijn.

Foto: Karlijne Pietersma

2-Tenors en de Guus Tangelder Bigband

Dinsdag 1 november 2005 Café-restaurant Mahler Arnhem 21.30 uur
Zondag 6 november 2005 Kunsthuis 13 Velp 16.00 uur

Een modernist en een classicus samen in een programma. Boy Edgar/VPRO prijswinnaar Luc Houtkamp en de Utrechtse Gijs Hendriks zijn de gast solisten en componisten bij deze matinee. Waar Luc Houtkamp zich bedient van moderne saxofoontechnieken als dubbeltonen, growls en vrije improvisaties speelt lyricus Gijs Hendriks de sterren van de hemel in ballades als ŒIn a Sentimental Mood¹ van Duke Ellington. Waar Luc Houtkamp zijn eigen interpretaties geeft van muziek van Sonny Rollins zal Gijs Hendrik tijdens zijn melodieuze improvisaties zijn opvatting laten horen puttend uit de rijke jazztraditie. In speciale arrangementen voor de Guus Tangelder Bigband zullen beide zullen beide heren de onvermijdelijke confrontatie aan gaan in een tenor-battle. De indrukwekkende geschiedenis van deze saxofonisten kunt u vinden op www.luchoutkamp.nl en www.gijshendriks.com Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Gelderland.

Zomerprogramma Guus Tangelder Bigband 2005

GTBB ‘Gaat wederom Vreemd’:

Nu de reguliere concerten zijn afgelopen richt de Guus Tangelder zich op enkele extra ‘zomerconcerten’.
Onder de noemer ‘Vreemdgaan’ gaat het orkest een cross-over aan met de Rock & Roll groep van Frankie Dollars en de dit jaar jubilerende groep Sgt Pepper.
Ook vindt een heel bijzondere samenwerking plaats met drie Harmonieorkesten.

Op 2e Pinksterdag speelt de GTBB met Frankie Dollars in het Dollars Muziekcafé aan de Korenmarkt. Op het programma staan originele composities maar ook bewerkingen van Jazz-standards. Pittige blazerspartijen zullen er samen met de stuwende ‘slap-bas’ voor zorgen dat het publiek niet stil hoeft te zitten. Het optreden begint om 15.00 uur en de entree is gratis.

In het project ‘Come Together’ is er sprake van samenwerking met een groep die niet ‘van echt’ te onderscheiden is. De Arnhemse formatie Sgt Pepper. De arrangeurs Lex Siedsma en Sander Ponne hebben een kritische selectie gemaakt uit het Beatle-repertoire. Een tiental ‘niet platgetreden’ songs werden omgetoverd tot sfeervolle en swingende orkestraties. Deze unieke combinatie is te horen tijdens Park Open op de Ronde Weide van het Arnhemse Sonsbeekpark op zondagmiddag 29 juni.

De meest vergaande vorm van ‘vreemd gaan’ krijgt zelfs een koninklijk tintje:
Ter gelegenheid van een bezoek van koningin Beatrix n.a.v. haar 25 jarig jubileum aan de provincie Gelderland wordt de GTBB uitgenodigd om samen met drie harmonieorkesten, twee jeugdorkesten en duizend Nijmeegse schoolkinderen de muzikale ontvangst te verzorgen. Deze happening vindt plaats op vrijdag 3 juni om 14.00 uur op de Waalkade in Nijmegen. Trompettist/arrangeur Bert Lochs kreeg de opdracht om het Gelders Volkslied van een nieuw jasje te voorzien. Dit heeft geresulteerd in plechtig intro, een gedragen eerste couplet waarna, doormiddel van handgeklap op de ‘afterbeat’, in swingend tempo de andere coupletten volgen. Hiermee krijgt Gelderland een ‘eigentijdse’ versie van het stoffige ‘Ons Gelderland’ uit 1900.
Als afsluiting van deze koninklijke intocht zullen de vocalisten Vera Westera, Jolande Geven en Nico Gerarts samen met de GTBB een suite ten gehore brengen van de Andrew Sisters.

Concerten van de Guus Tangelder Bigband
Zondag 3 april 16.00 uur in Kunsthuis 13 Velp
reserveren: 026-3642613
Dinsdag 5 april 21.30 uur in de Derde van Mahler (Musis sacrum) Arnhem

Trompettist componist en bandleider Charles Green is gastdirigent bij dit concert. Als muzikaal leider van de Fra Fra Bigband heeft hij een bijzondere kleur weten te geven aan de muziek die ontstaan is uit de fusie tussen Amerikaanse jazz en de traditionele muziek uit de Caraïbische gebieden. Sprekende titels als Reclaimed Country en One for Malenga staan op het programma. Bovendien is hij te horen als trompetsolist in composities als 'Planes of Mahongo' en 'Joy spring'. Over Charles Green: Geboren in Memphis Tennessee, waar hij de Music Highschool heeft doorlopen. Tijdens zijn diensttijd was hij trompettist bij de US-Airforce Band, aanvankelijk in Amerika en daarna in Spanje, waar hij hoofdvak trompet studeerde aan het Conservatorium te Madrid. In 1970 kwam Charles Green naar Nederland om zijn trompetstudie te vervolgen aan het Maastrichts Conservatorium. Vanaf 1981 is Charles Green verbonden als hoofd-vakdocent trompet en ensemble- en bigbandleider aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Naast het doceren en concerteren schrijft hij composities en arrangementen. Regelmatig treedt hij op met diverse ensembles op podia in binnen- en buitenland.

Guus Tangelder Bigband met de serie 'Dubbelconcerten'

Het programma bevat twee zeer uiteenlopende stijlen: Vóór de pauze staat de muziek van de Italiaanse filmcomponist Nino Rota centraal. Hij schreef deze ongecompliceerde, maar prachtige muziek, bij de sfeervolle films van Federico Fellini. Het raffinement, de diversiteit en de kleur van de muziek van Nino Rota komen tot uiting in composities als La Strada, La Dolce Vita en Otto e Mezzo. Zij worden uitgevoerd door de Guus Tangelder Bigband samen met muziekschoolleerlingen. Dwarsfluiten en klarinetten bepalen, samen met het 'circusachtige koper' en het primitieve slagwerk, de sfeer van deze filmmuziek. Tijdens het concert zullen impressies van films van Fellini worden getoond.
Ná de pauze tappen de blazers van de Guus Tangelder Bigband uit een totaal ander vaatje. Een groter contrast is niet denkbaar Samen met zanger/gitarist Jan Tekstra (van De Kast) storten zij zich op het repertoire van de befaamde 'Tower of Power'. Bij titels als 'Credit' en 'Get Your Feet Back On The Ground' zal het voor het publiek moeilijk worden om stil te blijven staan. Voor deze concertserie neemt zanger Jan Tekstra een prachtig arrangement mee van 'You're Still a Young Man'. Daarnaast staan de onvermijdelijke 'swingers' uit het 'Robbie Willams repertoire' op het programma, alsmede enkele 'klassiekers' van Joe Cocker zoals 'Leave Your Hat On' en 'Vehicle'.

De bezetting:
sax/klarinet:Guus Tangelder, Ruben Leijh Jasper Post, Robert Prinsen en Job Helmers
trombone: Jan Bastiani, Arjen Reeser, Bert van Ginkel en Frank Praat.
trompet: Nico Gerarts, Hans van Houdt, Alexander Hartgers,en Bert Lochs
gitaar: Henk van Rossum, piano: Hans Kwakkernaat, contrabas: Henk Haverhoek,basgitaar: Bart Tarenskeen, drums: Yonga Sun.

Speellijst:
di 1 maart 21.30 uur Musis Sacrum in 'de Derde van Mahler' Arnhem
zo 6 maart 16.00 uur Kunsthuis 13 in Velp
di 8 maart 20.30 uur Schouwburg Junushof Wageningen
zo 13 maart 11.30 uur Schouwburg Amphion Doetinchem
zo 13 maart 16.00 uur Jazzcafé 'De shuffle' Nijmegen

Guus Tangelder Bigband 'Flutes & Brass'
Derde van Mahler Arnhem Nieuwjaarsconcert
dinsdag 4 januari aanvang 21.30 toegang vrij


Vanwege de succesvolle concerten 'Flutes & Brass' geeft de Guus Tangelder Bigband in het kader van nieuwjaar een reprise van dit programma rondom fluitisten Ronald Snijders, Jeroen Pek, Mark Alban Lotz en Peter Guidi. In de wereld van jazz-, impro- en wereldmuziek hebben zij allen een indrukwekkende staat van dienst. De composities zijn geschreven door Bart Tarenskeen, Bert Lochs, Ronald Snijders en Jeroen Pek, waarbij de gehele dwarsfluitfamilie wordt ingezet. Het programma bevat muziek uit alle windstreken: vierstemmige Amerikaanse songs worden afgewisseld door traditionele Surinaamse composities zoals 'Quacu' en het van declamatieteksten voorziene 'Pesco Cubano' van Mark Alban Lotz. In 'More Harry's' zal Jeroen Pek demonstreren wat swingen is, terwijl de stilte wordt afgedwongen in de compositie van Peter Guidi: 'Please Speak Quietly'.
Guus Tangelder in De Derde van Mahler in 2004/2005Het zevende seizoen alweer voor de GTBB in de Mahlerei. Dit veelzijdige professionele jazzorkest zal maar liefst negen keer te horen zijn. Net als vorig jaar wordt iedere eerste dinsdag van de maand een nieuw programma gepresenteerd met verrassende gasten, eigenzinnige thema's en onverwachte muzikale samenwerking met groepen uit binnen- en buitenland. Regelmatig ook worden Arnhemse musici uitgenodigd. De Samenwerking met het conservatorium bijvoorbeeld resulteert in de vijfde editie van 'The Voice of The Masters'. Het succesvolle programma 'Vreemdgaan' met het Charivaritrio zal ook dit seizoen zeker een vervolg krijgen. De cross-over met klassieke muziek zal resulteren in de uitvoering van werken van Stravinsky en Bernstein waarbij klarinettiste Celeste Zewald de solist is. Bij het programma 'Rap'n Go' zal het meubilair in de 'Derde van Mahler' weer terzijde geschoven worden om ruimte te maken voor onvermijdelijke fysieke uitlatingen: Swingen op nivo dus. Nieuwe composities door Nederlandse componisten en bewerkingen van klassieke werken van o.a. Darius Milhaud staan ook op de lijst van verrassingen evenals een hommage aan de Arnhemse George van het wereldvermaarde George's Jazzcafé. De GTBB wordt ook een enkele keer geleid door gastdirigenten met eigen werk zoals door de nestor van de Nederlandse jazzmuziek Frans Elsen in combinatie met trompettist John Marshall en zijn Nederlandse compaan Ferdinand Povel. Stemkunstenaar Jaap Blonk zal dit seizoen een programma samenstellen waarbij stem, elektronica en bigband eveneens tot verrassende combinaties zal leiden.' De Guus Tangelder Bigband bestaat in juni 20 jaar hetgeen zeker niet onopgemerkt zal blijven.

Beste jazz/bigband liefhebbers,

Na de veel te lange stop van drie maanden kunnen wij u de blijde mededeling doen dat a.s dinsdag (7 september 2004) onze maandelijkse concerten in de 'Derde van Mahler' /Musis Sacrum Arnhem weer van start gaan. Op ieder eerste-dinsdag-van-de-maand treft u ons vanaf 21.30 uur op het podium van Grand Café 'de Derde van Mahler. Het wordt al weer het zevende seizoen! Een seizoen met een recordaantal 'eerste dinsdagen'. Maar liefst negen! Géén uitval vanwege nieuwjaarsdag, carnaval, bevrijdingsdag e.d. Zoals gebruikelijk openen we het seizoen met 'The Voice Of The Masters'. Een aantal hoofdvakdocenten van de jazzafdeling van het Arnhems Conservatorium wordt hierbij solistisch 'in het diepe' gegooid. In de bijlage treft u de uitgebreide uitnodiging. Op de eerste dinsdag van oktober presentern we met gepaste trots onze nieuwe CD 'Una Noche'.(opgenomen in juni in de Wisseloordstudios in Hilversum). Hierop klinkt het resultaat van: 'Vreemdgaan' met het Charivari Trio. Volgens velen het meest succesvolle project uit het vorige seizoen. Uiteraard zullen de 'Charivaristen' zich bij deze presentatie niet onbetuigd laten. Tot zover de vooruitblik. Met plezier houden wij u op de hoogte van onze activiteiten. Het kan natuurlijk zijn dat u geen prijs stelt op deze ongevraagde mail. Laat het ons dan a.u.b. weten. Maar het is ook voorstelbaar dat in uw vrienden/kennissenkring muziekliefhebbers zijn met belangstelling voor onze concerten. Laat het ons dan a.u.b.ook weten. info@guustangelder.nl / www.guustangelder.nl

Graag tot ziens in De Derde van...

Een prettig jazzseizoen gewenst.

Mede namens de musici
vriendelijke groet van Guus Tangelder